Fika,  Kost och recept,  Okategoriserade

Glutenfria chokladsemlor med nutellafyllning

Det här inlägget var väldigt nära att brinna inne igår. Jag satte gladeligen igång med mitt semmelbak efter frukost och allt var frid och fröjd, om det inte varit för att semlorna när de kom ut ur ugnen såg ut som hejkomochhjälp mig och herreminskapare på samma gång ungefär. En följare på Instagram tyckte de såg ut som komockor, haha! Lite lätt stressad och aningen irriterad över mitt misstag lyckades jag ändå samla kraft till ett nytt försök, nu med ett annat recept som jag själv hittade på, det första hittade jag i en kokbok. Mycket bättre resultat denna gång!

Så när ni äter dessa semlor, lova att njuta lite extra och tänka på att de nästan höll på att aldrig finnas. Lova det!

Min dotter älskar inte mandelmassa så därav kom idéen till att fylla dem med Nutella istället. Det går liksom alltid hem. Det receptet är taget ur en bok däremot, Nytt bröd heter den och innehåller massa glutenfria bakverk, och en del tillbehör också då som sagt. Nutellan var en hit i semlorna och den kommer få stå med på Vasaloppsfrukosten imorgon bitti också, det kan jag lova. Ljuvligt god!

Är detta ett nyttigt recept? Nej inte direkt. Men nyttigt för själen är det och ibland är det viktigast!

Recept glutenfria chokladsemlor

75 g smör

1/2 paket jäst

5 dl mjölk

1 msk fiberhusk

1/2 dl socker

Salt, kardemumma

1 rågad deciliter majsmjöl (sorry för oexakt mått men det var så jag gjorde...)

1 rågad deciliter bovetemjöl

1/2 dl maizena

1 tsk bakpulver

1 msk kakao

1 ägg för pensling

 

Smält smöret, rör ihop med mjölken och smula ner jästen. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 15 minuter. Rör ihop de torra ingredienserna separat och blanda dem med mjölkblandningen. Rör om rejält en stund och låt degen sen jäsa 30-40 minuter. Degen ska vara väldigt kladdig, blir den för tjock så ta i lite vatten, den ska knappt gå att rulla bollar av. Dela i 8-10 bitar, rulla försiktigt till bollar. Låt jäsa 45 minuter till på plåten. Pensla med lite ägg och grädda 8-10 minuter på 225 grader beroende på ugn. Dela, gröp ur och fyll med Nutella. Lägg över en klick grädde och locket på. 

Recept hemmagjord nutella

150 g rostade hasselnötter

100 g mörk choklad

2 dl grädde

50 g smör

1 nypa salt

1/2 dl socker

Rosta hasselnötterna tills skalet släpper, lägg dem i en handduk och knåda/rulla bort skalet. Mixa dem i en matberedare med smör och socker. Värm grädden och skär chokladen i den, häll i nötterna i den gräddblandningen. Låt röran stelna i en burk i kylskåpet och förvara sedan i skafferiet. 

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *