Artikel,  Okategoriserade,  Tips,  Träningstips

Artikel – Aktivera kroppen, må och prestera bättre

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att vi rör på oss ca 30 minuter per dag. Genom att vara fysiskt aktiva får vi inte bara mer energi och blir piggare, vi får även en extra reserv för att  hantera stress på ett bättre sätt. Men, det krävs inte flera, långa träningspass i veckan för vår kropp att må och prestera bra. Det är de små och konsekventa vardagliga valen som ofta gör mest skillnad.

Många stillasittande timmar ökar risken för välfärdssjukdomar, såsom övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. I Sverige sitter vi i genomsnitt ned ca nio timmar om dagen enligt nya undersökningar. Detta samtidigt som en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) visar att nästan hälften av alla svenskar i åldern 18–74 år har farligt låg kondition och som har försämrats märkbart sedan 1990-talet.

Genom att resa dig upp regelbundet under arbetsdagen ökar syresättningen i kroppen och till hjärnan och den börjar åter producera de ämnen som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker. Dessutom ökar vi vår fysiska aktivitet, vilket leder till enklare viktkontroll.

Ofta behöver vi se att de små valen vi gör över tid är med största sannolikhet de som kommer ge störst resultat. Om du har ett stillasittande arbete kan enkla saker så som att gå till skrivaren, stå upp vid skrivbordet, boka in promenadmöten med kollegan (fungerar även toppen vid telefonsamtal), dricka mycket vatten och ta regelbundna pauser ökar energinivån samt syresätter dina muskler och din hjärna.

Det är inte alltid de stora valen som gör helheten. Ofta behöver vi se att de små valen vi gör över tid, är med största sannolikhet de som kommer ge störst resultat.

Vissa muskler blir lätt spända och förkortade när vi sitter mycket. Till exempel vid kontorsarbete påverkas framsida axlar och bröst samt höftböjare, vilket i sin tur kan leda till problem med ländrygg, bröstrygg och höft. Därför kan det vara värt att lägga till lite olika rörelser under dagen som ett sätt för att motverka detta.

För den med ett fysiskt krävande arbete och som gör många tunga lyft krävs kanske andra typer av övningar/rörelser för att hålla kroppen frisk och stark.

Det vi vet idag är att få igång kroppen med olika typer av rörelser när man vaknar efter en sängliggande natt är bra för hela kroppen. Vävnader som fascia, muskler och lymfsystemet mår väldigt bra av att få börja dagen med att komma igång med enkla rörelser; detta är till stor hjälp för att klara en "modern arbetsdag".

Så, för att hjälpa dig kommer här därför tre guldkorn i form av rörelse och två olika mobilitetspass för att hjälpa dig bli starkare inifrån och ut.
Välj de rörelser du behöver, eller kombinera alla vid tillfällen under dagen då du behöver det som mest.

TRE BRA ÖVNINGAR FÖR ARBETSDAGEN

Öka blodflödet i kroppen med knäböj
1. Stå höftbrett isär och håll ryggen rak
2. Böj på benen och sätt dig (så djupt du kan) på huk
3. Upprepa 10-20 gånger för att få igång blodcirkulationen.

Stretcha höftböjaren
1. Ta ett kliv bakåt med ena benet och sjunk ner genom att böja på båda benen.
2. Ha främre benet böjt i 90 grader, stretcha ut höften genom att skjuta höften något framåt.
3. Håll i ca 45 sekunder innan du byter till andra sidan.

Axlar och bröstmuskulatur
1. Sträck på ryggen och sätt knogarna vid tinningarna så att tummarna pekar nedåt.
2. För ihop armbågarna inåt i halshöjd, sedan tillbaka, så långt bak som möjligt.
3. Upprepa fem gånger. Du bör känna en stretch i bröstmusklerna och spänning mellan skulderbladen.

TVÅ RÖRLIGHETSPASS

 

6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *