Bröd,  Frukost,  Kost och recept,  Mellanmål,  Okategoriserade

Recept – Smarriga källarfranska

Dessa källarfranska är helt toppen till frukosten eller mellanmålet. 

Källarfranska är väldigt enkla att göra, de kräver inga mer förberedelser än att man behöver tid till att låta de jäsa ordentligt.

Recept - Källarfranska, 9 st.

Källarfranska
4 dl Lättmjölk
9 dl Vetemjöl
1 tsk Torrjäst eller 12,5 g färsk jäst
2 tsk Salt
3 msk Rapsolja

Gör så här:

  • Värm mjölken, till ca 37 grader.
  • Häll mjölken i en bakmaskin eller bunke om du rör för hand.
  • Blanda ner jästen.
  • Häll i salt, olja och vetemjöl.
  • Blanda samman.
  • Plasta med plastfolie och låt jäsa i 1 timma.
  • Häll degen på ett mjölat bakbord och forma en avlång deg. Skär 9 lika stora bitar.
  • Platta ut bitarna lite, med hjälp av lite mjöl, det är charmigt om frallorna inte har exakt samma form.
  • Lägg bröden jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ytterligare 30 min.
  • Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
  • Låt svalna och servera sedan med ditt favorit pålägg.
  • Ps. källarfranskorna går utmärkt att frysas in.

Näringsvärde (för en källarfranska).  

Energi: 274 kcal
Fett: 6,2 g
Kolhydrater: 46 g
Protein: 7 g

Serveringsförslag 1

1 st Källarfranska
10 g Lätta bordsmargarin
2 st skivor kalkonpålägg
1 st skiva ost
1 st Salladsblad
10 g Paprika

Näringsvärde (för en källarfranska med pålägg).

Energi: 407 kcal
Fett: 15,3 g
Kolhydrater: 47 g
Protein: 19,3 g

Serveringsförslag 2

1 st Källarfranska
10 g Lätta bordsmargarin
1 st kokta ägg
2 st skivor kalkonpålägg
1 st Salladsblad
10 g Paprika

Näringsvärde (för en källarfranska med pålägg + ägg).

Energi: 422 kcal
Fett: 17 g
Kolhydrater: 47,5 g
Protein: 21 g

Smaklig spis!

 

1

2 kommentarer

  • Susanna

    Om du vill ha nybakta källarfranska på morgonen kan man röra ihop degen på kvällen och låta den jäsa i kylskåpet under natten. På morgonen skälper du upp degen och delar den i bitar. Bearbeta degen minimalt – då behöver den inte jästa igen utan frallorna kan gå direkt in i ugnen. Perfekt sätt att “spara tid” men ändå få nybakade frallor till fukosten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *