Lifedesign,  Livsinspiration

Tre månader för mig

Sen 1 september har jag en utmaning för mig själv. Jag har valt att kalla den för "Tre månader för mig" och den handlar kort och gott om att satsa extra mycket på mig själv under tre månader, både mentalt och fysiskt. En månad har alltså redan gått och jag är igång ganska bra, och nu är jag också redo att dela med mig av utmaningen till er.

Jag har delat in utmaningen i tre olika delar, träningen, kosten och den mentala balansen. Alla tre delar har några olika utmaningar i sig själva och målet med dessa tre månader är att bli starkare, snabbare, piggare och mer grundad i mitt liv och vad jag vill göra. Sen min utmattning för 3,5 år sedan har jag jobbat så otroligt mycket med mig själv och jag har skrivit om det flera gånger tidigare här i bloggen. En sak jag har upptäckt är att jag behöver väldigt mycket tid för att jobba med mental balans, mental hälsa. Jag har stressat och pressat mig hela livet vilket till slut blev mitt normaltillstånd och jag faller otroligt lätt tillbaka i samma banor. Det är inte kul och jag mår sjukt dåligt av det! Och för att vara ärlig, jag är en jäkligt dålig mamma, fru, vän och coach när det händer. Så det är mitt största fokus, när JAG mår bra, då kan jag också få alla andra att må bra och det är ju faktiskt väldigt mycket det mitt jobb (och privatliv såklart) handlar om!

Sen handlar mitt välmående även om andra saker. Att vara stark och pigg, känna mig lätt i löpspåret och bad ass på gymet är viktigt för min självkänsla. Att trivas med det jag ser i spegeln spelar stor roll för hur jag bemöter andra, med auktoritet, nyfikenhet och öppenhet. Jag har ett kämpat med min hy hela mitt liv, sen jag var 12 år (herre gud, helt sjukt egentligen!) och jag tror att jag äntligen börjar hitta nycklarna. Stressen är en faktor såklart men kosten en ännu större. Sen drygt 10 år äter jag inte gluten och det sista halvåret har jag uteslutit mjölkprodukter och det gör underverk för min hy, jag skojar inte om jag gick från riktigt dålig hy till att typ ingen kunde se några kvisslor eller finnar på en vecka! Jag fick bättre hy än jag haft på 25 år trots att har testat allt (!) innan. Ni som har samma problem vet, man provar precis allting. Krämer, behandlingar, receptbelagda mediciner osv. A.L.L.T. Så ja, kosten spelar stor roll och jag märker direkt om jag slarvar (ibland orkar man inte vara jobbig om man tex är bortbjuden eller ska äta på restaurang).

Så rent konkret har jag delat in 3 månader för mig i följande delar.

Träningen

 • 5 mil löpning i veckan varav ett intervallpass och ett långpass, resten distanspass.
 • 2-3 styrkepass i veckan, fokus på ben, bål, rumpa och hållning. Fokus ligger på samma områden som vanligt men jag vill alltså komma upp i tre pass vissa veckor, sista året har jag legat på max två styrkepass i veckan.
 • Rörlighet eller yoga varje morgon. Detta blir inte alltid pga att jag ibland är för trött och väljer att sova men det blir oftast 4-5 gånger i veckan. Jag vill ändå sträva efter att göra det varje morgon även om jag vet att det inte är realistiskt.

Konkret mål: Snabbare löpning, mjukare kropp, lite mer former kring rumpan och bålen.

Kosten

 • Bra mat söndag- fredag. Fredag från 15 (när jag slutar jobba) och lördag äter jag fritt dvs fikar, äter sötsaker, dricker ett glas vin. Resten av veckan går sånt bort.
 • Planerade mellanmål varje dag, fm, em och kväll. Dessa är i princip alltid samma pga att jag mår bra av rutiner.
 • Frukost, lunch och middag alltid lagad mat. Detta funkar 99 ggr av 100 i vanliga fall men ibland orkar jag inte pga att jag jobbat kväll och då kan det bli yoghurt typ till middag. Det är alltså INTE okej nu, jag står mig inte på det utan blir sötsugen och hungrig snabbt igen.
 • Inga mjölkprodukter. Detta har jag skött bra förutom att jag inte kunnat sluta med vanlig ost på mackan pga älskar ost! Igår kväll bestämde jag mig för att även osten ryker nu, det får bli vegansk ost framöver. Den är dels dyrare och dels sjukt äcklig men jag får bara vänja mig, så är det med det. Med den enorma skillnaden jag fått på hyn nästan helt utan mjölk (men ändå med ost) ser jag verkligen framemot att se vad som kan hända nu. Och veckor som denna, när jag slarvat (lite choklad, ost och några nötter med yoghurtöverdrag) och hyn är kaos igen, ja då blir jag verkligen påmind om hur illa det alltid var förr.

Konkret mål: Bli av med de sista problemen med hyn. Gå ner 2-3 kg i vikt för en lättare känsla och ökad trivsel i kroppen.

Mentala balansen

 • Stänga av telefonen senast kl 21 varje kväll, gärna tidigare. Detta gör stor skillnad för min känsla innan jag går och lägger mig. Jag hinner landa, duscha i lugn och ro, tvätta bort smink, pyssla med olika krämer (vilket jag tycker är väldigt rogivande), lägga fram kläder till nästa dag, kika över kalendern och se vad jag har planerat nästa dag, dricka te och prata med min man och ofta läsa en stund i sängen också. Älskar den rutinen!
 • Starta telefonen tidigast 06.30. Jag kliver oftast upp kl 6, kokar te, tar på mig mjuka kläder och gör mina morgonrutiner med att tända ljus, yoga eller stretcha, andas medvetet en stund och skriva lite i min bok (en slags livsbok med mål, planer, hur jag mår för dagen, vad jag vill fokusera på osv). Tidigare startade jag telefonen det första jag gjorde på morgonen men denna period får den vänta och det är ett otroligt skönt ställningstagande. Det finns helt enkelt andra saker som är viktigare!
 • Undvika telefonen så gott det går kl 15-19. Detta är den tid jag har barnen hemma och den tiden vill jag vara närvarande med dem så mycket jag bara kan. När de gått och lagt sig uppdaterar jag ofta mina sociala medier men dessa timmar vill jag lägga bort den så mycket det bara går.
 • Jobba med min stressrutin dvs det jag gör när jag blir stressad, varje dag när jag jobbat klart eller när jag blir stressad på morgonen med barnen. För mig är det att skaka på axlarna några gånger, blunda och ta ett djupt andetag med magen. Detta grundar mig här och nu och jag påminns om att saker kan vänta, jag hinner det jag hinner, var sak har sin tid och att tid faktiskt bara är en konstruktion ändå, livet rullar på och vi kan liksom inte styra det. Nyttigt!
 • Formulera en affirmation eller ett mål med varje dag. typ "idag är jag strukturerad" eller "idag står jag stark" eller "idag håller jag fast vids mina gränser" eller annat som passar dagens jobb och planer.
 • Formulera en sak jag är tacksam för varje kväll. Detta borde vara enkelt, och det är det också, men vi är många som glömmer detta. Människor svälter ihjäl, lever i krig, under hot, fattigdom, misshandel och sexuellt våld. Barn far illa, är rädda och tvingas se så många fruktansvärda saker. Allt detta som jag INTE behöver uppleva är jag tacksam för och jag vill att den känslan ska bli ännu mer närvarande i mitt liv. Därav denna punkt.

Konkret mål: Göra ännu mer medvetna val runt tiden på sociala medier och med telefonen, jag jobbar redan med detta mycket men nu vill jag ta det ett steg till. Hitta en stabil grund att stå på som gör att jag känner mig stark, trygg och självsäker i det jag gör, väljer bort och väljer till. Känna att min magkänsla får leda mig mer och att jag har tid och tålamod att faktiskt lyssna på min egen kropp och vad den behöver i olika situationer.

Jag hoppas många av er blir inspirerade av detta och gör en egen plan! Vad kan 3 månader för mig innebära just i ditt liv? Vad vill du uppnå? Vad vill du avsluta? Vad vill du förändra eller utveckla? 3 månader är en perfekt period att satsa. Dela gärna med dig av dina tankar!

23

4 kommentarer

 • Tina Schander

  Så intressant och inspirerande. Lite förvånande också, för jag tror alltid att du styrketränar typ 2 ggr/dag och springer varje morgon när jag följer dina kanaler. Lycka till med din utmaning!!

 • Jenny

  Det här är så inspirerande Madde! 🙂 Speciellt hur du lagt upp mål kring mobilanvändning och det andra utöver träningen. Det träffade mina behov på pricken! Jag kände direkt att jag också vill göra det så nu har jag börjat med lugn morgon utan mobil och 10 minuter rörlighet före morgonkaffet. Sen håller jag på funderar på en bra lösning kring mobilen när jag är hemma. Har försökt hålla mig borta från mobilen mera – men har ännu inte lagt regler. Men snart. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *