Kvinnohälsa,  Lifedesign,  Tips

Artikel- så hittar du balansen i sommar

Sommar och semester närmar sig för de flesta! Underbart men också problematiskt för många, då rutinerna för kost och träning ändras. Vi är kanske bortresta, vi har färre tider att passa och vi vill hinna med att träffa släkt och vänner som vi inte annars hinner med. Hur gör man för att bibehålla en hyfsad kost hela vägen så man inte kliver in i augusti med ångest och en känsla av att ha förlorat allt man har byggt upp under våren? Och hur ska man få tid för träning när familj och nöjen pockar på ens uppmärksamhet hela tiden?

Här kommer lite tips som hjälper er att kunna båda njuta och må bra i sommar!

  • Less is more! Korta ner passen och kör hellre ofta och lite. 20-30 minuter räcker gott och väl om du tränar effektivt! Mindre vila, mer superset, cirkelträning och kanske dela in kroppen i fler delar så du en dag bara kör bålen, en dag armar osv?
  • Varva styrka och kondition! Spring några minuter, stanna och gör armhävningar, spring uppför en backe, stanna och gör utfall osv. Om du får med både styrka och kondition i varje pass så håller du lättare formen både styrkemässigt och konditionsmässigt. Lite här och där, med målet att bibehålla det du har, inte nödvändigtvis förbättra formen på något plan.
  • Transportträna! Jogga eller cykla till stranden eller sommarstugan, be att få bli avsläppt en bit innan ni kommit fram till dagens destination osv. På så sätt upplever du inte att träningen tar någon direkt tid men den blir ändå gjord!
  • Morgonträna! Jag vet att jag tjatar om morgonträning men det är ju så bra att få dina pass gjorda innan familjen vaknar. Då hinner liksom inget annat komma i vägen! Ställ klockan och kliv upp en halvtimme tidigare, det är så otroligt värt det och resten av familjen vaknar sen till en endorfinhög och härlig person som sprudlar av energi resten av dagen!
  • Kom ihåg 80/20! Att äta mer glass, grillat osv på sommaren hör ju till, och det ska såklart ingen avstå för att hålla formen. Men det kan vara idé att försöka balansera upp den lite mer sliskiga sommar/semestermaten med lite vanlig mat också. Bara för att du äter en glass så behöver du inte sen trycka en påse chips, tre öl och en halv chokladkaka på kvällen. Balansen är det vi alltid letar, så även på sommaren. 80% bra mat, 20% mer skräpmat men som ger den där kortvariga njutningen. Det är en bra fördelning under året och så även dessa veckor. Inte för att tänderna och hälsan i övrigt påverkas så mycket av några veckors slarv men mer för att det är så tråkigt att komma tillbaka efter semestern och känna att man tappat allt vad det gäller rutiner, byxorna stramar överallt och det är tungt varje steg i löpspåret. Allt arbete du har lagt ner på att bygga styrka och förbättra konditionen ska inte kännas bortkastat, och håller vi en lagom balans på allt så kommer det inte göra det!
  • Glöm inte proteinet! Sommarmaten blir gärna lite enklare rätter, mer sallader, grillat osv. Det är lätt att vi hamnar på snabba lösningar med pasta, bröd osv och det är såklart helt okej, men glöm inte att fortfarande alltid försöka få med lite protein i varje måltid också. Annars blir du snabbt hungrig igen och sötsuget ökar, dvs större risk att överta det där goda efteråt. Rejäla portioner med bra mat, långsamma kolhydrater och mycket protein hjälper dig att hålla dig mätt, minskar sötsuget och förebygger mindre genomtänkta beslut kring vad du ska "unna dig".
  • Unna dig annat än mat- också! Vi fastnar så lätt i att sommar, ledighet osv ska innebära att unna sig. Och det är väl helt okej! Men tänk på att unna sig inte behöver vara kopplat till mat. Du kan unna dig en sovmorgon, ett långt bad, en massage, en ny tröja, en helg ensam på hotell eller en vandring med övernattning i tält. Ofta är det avbrottet från vardagen vi behöver och unna sig kan betyda så mycket. Försök hitta andra saker som inte är kopplat till just mat, för relationen till mat blir lätt påverkad om mat ska vara det vi tar till så fort vi vill känna oss avslappnade eller glada. Självklart kan en god middag, en glass eller ett glas vin kännas som att unna sig men blanda upp det "unnet" med annat, som inte har med mat att göra. Det är bra för känslan av balans i livet!
6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *