Lifedesign,  Livsinspiration,  Webkurser

Tre månader för mig- vad händer nu?

För två veckor sen gick jag i mål med Tre månader för mig, en satsning jag gjort hela hösten på kosten, träningen och den inre hälsan. Jag är så otroligt nöjd med resultatet och om du missat vad jag skrivit om detta sen tidigare så hittar du det här:

Tre månader för mig

Nu när satsningen är över är såklart målet att fortsätta på samma bana och ofta är detta en större utmaning än själva satsningen. När vi är på väg nånstans strävar vi hela tiden mot att närma oss målet, när vi är vid målet sen kan det väldigt lätt bli så att vi släpper alla nya rutiner vi skapat oss och är vi inte uppmärksamma är vi snart tillbaka där vi började. Och då var ju allt jobb helt i onödan! Detta är väldigt vanligt bland de som tex bantar, de går ner massor i vikt och jobbar stenhårt, när de sen nått sin målvikt tänker de att de kan leva som vanligt igen vilket de såklart inte kan, för vips har alla kilon smugit sig på igen!

Vill vi behålla resultatet av vårt hårda jobb behöver vi en strategi även för tiden efteråt och den period när dessa nya vanor ska etableras för att stanna kvar. Därför har jag självklart gjort en sån.

Min plan för att bibehålla resultatet

 • Under min satsning hade jag som mål att springa fem mil i veckan. Jag blev ganska trött på löpningen en period, säkert också för att det varit minst sagt deppigt löparväder hela hösten med regn, regn och regn men jag har ändå bestämt mig för att mitt mål framöver är fyra konditionspass i veckan, men att jag kan variera helt fritt mellan olika träningsformer. Denna vecka har jag tex åkt mest skidor, ibland vill jag kanske köra intervaller på crosstrainer, ibland vill jag springa osv. Jag kommer inte mäta distansen (eftersom det skiljer sig ganska mycket om jag tex springer, cyklar eller kör på en roddmaskin) utan detta mål består av att träna kondition/puls minst fyra pass eller fyra timmar i veckan.
 • Styrketräningen har gått otroligt bra hela hösten, den har känts rolig och jag har verkligen kört på hårt! Jag vill gärna fortsätta med det så målet här är att behålla minst tre styrkepass i veckan. Jag har även en ny plan för min styrketräning, alltså passuppläggen. Den ska jag berätta om i kommande inlägg.
 • När det gäller maten kommer jag fortsätta äta bra söndag-torsdag och äta friare från fredag eftermiddag och hela lördagen. Jag tycker detta är en bra balans som funkar bra att alltid leva efter och det är även en inställning jag gärna för vidare till mina barn, lördagsgodis osv, för att de också ska lära sig vikten av att äta bra i vardagen och sen kunna njuta av fika osv till helgen. Vad mitt ätbeteende signalerar till mina barn är otroligt viktigt för mig!
 • När det gäller den inre hälsan har jag funderat mycket. Höstens satsning på detta bestod mycket av att ta mig tid för reflektion och jag skrev ner mina tankar och mål i en bok ett par mornar i veckan. Jag ägnade även en stund åt yoga eller andningsövningar några gånger i veckan och det var otroligt välgörande! Denna punkt får dock inte ta för mycket tid, att lägga så mycket tid på mig själv som jag kort i höst funkar inte alltid men jag vill ändå inte släppa den här punkten. Målet blir därför att skriva i bilen minst en gång i veckan och yoga/stretcha minst en morgon i veckan. Säkert blir det så att jag gör båda dessa på samma dag men det är helt okej, då kan jag planera in det som min "mindfulness-dag" och det passar min hjärnas behov av strategi och planering alldeles utmärkt!
 • Slutligen har jag satt upp ett mål gällande telefontid. Jag lade stor vikt vid detta under utmaningen, att lägga bort mobilen hela eftermiddagarna och stänga av den ganska tidigt på kvällen. Jag vill gärna fortsätta med detta då jag tror att vi behöver ha en strategi för vårt mobilanvändande, det är inget som bara ger sig självt. Särskilt efter att ha läst Anders Hansens "skärmhjärnan" är jag ännu mer övertygad om detta, vi blir beroende av den bekräftelse telefonen ger oss och det påverkar vår upplevelse av nuet, vår närvaro med barnen, vännerna osv. Och jag vill inte leva så, jag vill känna mig närvarande i mitt liv, jag vill höra vad mina barn säger (det gör ONT i mig varje gång jag ser ett barn på stan tex som får säga  Mamma, mamma, mamma! 17 gånger för att mamman eller pappan är helt förtrollade av sin telefon och inte hör den viktigaste personen i sitt liv!) och jag vill känna att jag har makten i mitt eget liv! Därför blir planen här att fortsätta ha mobilfritt mellan 15 och 19 på eftermiddagarna när jag är med mina barn, på morgonen när vi gör oss i ordning samt att stänga av telefonen klockan 21 varje kväll.

Jag tror att detta är ett rimligt antal mål att försöka leva efter framöver och att de är rimliga i storlek och tidsåtgång. Hur länge jag ska hålla på med detta då? Ja, alltså detta är ju tänkt som en livsstil, jag är sen många år en aktiv person, jag äter bra, tränar många timmar i veckan osv men ville se om jag kunde ta ett steg till i min livsstil och jag tänker att dessa mål ska få följa med mig under hela 2020. I slutet av året sätter jag sedan nya mål för nästa år och då kommer inte alla dessa kännas relevanta längre, en del är kanske så etablerade att de inte behöver vara uttalade mål, en del har kanske ändrats i och med att jag själv sätter andra mål för vad jag vill uppnå. Men detta är inte tidsbegränsat, detta är saker jag vill att mitt liv ska innehålla och som jag medvetet kommer jobba för att bibehålla nu. Alltid.

Är du själv sugen på att köra en satsning på Tre månader för DIG? Håll utkik, inom kort erbjuder jag en fantastisk webkurs på just detta tema!

 

 

14

6 kommentarer

 • Sara i Åre

  jag kommer göra en liknande satsning nu under januari, februari och mars. skulle verkligen behöva ta action för att styra mina hormoner (utfrån pcos) med både rätt typ av träning och kost (lowcarv) men framförallt styra stress och oro ur mentala aspekter. ska bli sjukt spännande!

 • Suss

  Jag har också samma tanke att göra en satsning för mig utifrån mina förutsättningar. Har ett dislbråck som skall opereras vilket tar mycket energi. Men min satsning skall innehålla bra mat, hållbart för mig men även för min familj, träning i form av promenader och fokus på att finna glädje, det har varit ont om den de sista månaderna. Men jag vill fokusera framåt och göra mitt liv så bra det går trots motgångar. Lycka till med dina planer. Tycker det är rimliga mål <3

 • camilla Bjällebo

  Tycker verkligen att detta är det bästa jag gjort att bli medlem här. Du får en verkligen att tänka till och fundera över vad man vill. Du är en sån inspiration ❤️. Bra skrivet om allt och tacksam för att du delar med dig.kram och ett Gott nytt år till dig Madde och din familj 💫

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *