Artikel,  Lifedesign,  Livsinspiration,  Okategoriserade

Artikel – 80/20-principen för ditt välmående

En vana som många vill skapa sig är förmågan att fokusera på de uppgifter som kommer att ge dem de största fördelarna tillbaka. När du fokuserar på att göra rätt uppgifter kommer du undvika att slösa tid på de saker som är mindre viktiga eller som tar upp onödig tid för dig och det du vill åstadkomma i livet. Sunt förnuft kan man tycka men många av oss inte är medvetna om detta. Pareto-principen, mer känd som "80/20-regeln" och uppkallad efter en italiensk forskare, kommer att göra dig mer medveten om hur du bör spendera din tid för att få ut mer av ditt välbefinnande.

Det är är de "små sakerna" som står för huvuddelen av resultaten; att 20% av aktiviteterna står för 80% av resultaten.

Pareto upptäckte att det är är de "små sakerna" som stod för huvuddelen av resultaten; att 20% av aktiviteterna gav 80% av resultaten. Till exempel, kommer det gamla talesättet "att det är inte vad vi äter mellan jul och nyår som gör dem där extrakilona, utan vad vi äter mellan nyår och jul". Det summerar upp detta på ett talande vis. Du kan även läsa mer om just kostexempel här.

Du kan dela upp det ”hälsa” i fysisk aktivitet, mat och återhämtning. Var och en av dem kommer att bidra till ditt totala välbefinnande och för varje aktivitet kan du leta efter ”genväg” (20% som ger dig 80% av dina resultat).

Fråga dig själv, vad är de små saker som ger mig mest nytta i ditt liv?  

Är det att motionera tre gånger i veckan innan jobbet? Fokusera på att andas och bli lugn innan möten med kollegorna eller kunderna? Förbered och ta med matlåda till jobbet? Ha naturella nötter och frukt i väskan eller bilen för att undvika blodsockerfall och risken för att stanna och köpa en chokladkaka? Läsa något som ger dig inspiration och nya tankar innan du börjar somnar? Stänga av notiserna på telefonen efter jobbet för att vara mer närvarande med familjen?

När du identifierat dina 20%, var då medveten om hur du spenderar din tid och värdesätt den. Vi får alla lika många timmar, minuter och sekunder att ta tillvara på varje dag.

När du hittar dina 20% kommer du märka att saker och ting börjar hända. Att du får tid över till det du brinner för och att framstegen ger sig till känna.

80/20-regeln går att applicera på många områden i livet förutom hälsa, till exempel yrke eller karriär, relationer och ekonomi.

Här kommer några tips på hur du kan komma igång:

  • Identifiera de 20% som ger dig 80% av de resultat du önskar.
  • Fokusera på och avsätt tid för dina 20%, och var medveten över om dina 80%.
  • Notera för dig själv regelbundet vilka resultat du får och vilka lärdomar det ger dig.

Vilka är dina 20% som ger dig 80% av dina resultat?

7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *