Artikel,  Kvinnohälsa,  Lifedesign,  Tips,  Träning

Artikel – Del 1: Kvinnans hormonförändringar bygger om kroppen i varje cykel

Varje månad genomgår vi kvinnor en förvandling, och i just denna förvandling är en "mystisk" vävnad högst aktiv. Genom åren har vi lärt oss mycket om kroppens skelett, muskler, organ, blodkärl och nerver. Däremot har ämnet fascia - kroppens bindväv - förblivit okänd för många. Men, en sak som vi kan konstatera är att fascian är en mer aktiv del av vår kropp än vi tidigare trott.

I denna första av två artiklar kommer du få lära dig mer om vad fascian är, varför den är viktig för dig och vad den byggs upp av. I nästa veckas artikel kommer du lära dig om och förstå mer kring den påverka av kvinnans menscykel.

Vad är fascia?

När jag först började utbilda mig inom fascia jämförde vi fascian med den vita hinna vi vanligtvis hittar på en fläskfilé. Den som försluter hela köttbiten och som vi ofta skär bort innan vi lägger den på stekpannan. Dock är "risken" med den jämförelsen att vi - som vi så lätt ofta gör - delar in och placerar fascian som en separat del i kroppen när den i själva verket sitter ihop och verkar tillsammans med allt annat i kroppen. I varje rörelse vi någonsin gör är din fascia med och påverkar. Och det är just det som gör den så fascinerande.

Din kropp består av miljarder celler, och alla celler har fått olika uppgifter att lösa. Som exempel ska dina muskelceller kunna dras ihop när du använder dem och bygga upp dina muskler så dem anpassar sig efter de utmaningar du ger dem.

Men för att dessa celler ska fungerar och kunna kommunicera med varandra behövs det något som sammanlänkar dem, ett nätverk i kroppen. Det är nämligen något som inga enskilda vävnader eller celler kan göra.

Likt Internet som gör det möjligt för dig att skicka ett mejl till andra sidan jorden på mindre än en sekund, eller som gör det möjligt för dig att läsa denna text.

Detta nätverk i kroppen sträcker sig genom hudens lager, nedåt på djupet och åt alla sidor samt hela vägen in på cellnivå i alla strukturer och organ.

Vi kallar detta för den "extracellulära matrixen" (ECM) som består av fibrer. Dessa fibrer känner vi till som exempelvis kollagen som ska ge stabilitet och elasticitet. Utöver det består den även av en gelliknande substans som kallas för grundsubstans. Den är till för transport, stötdämpning och glidförmåga (det som påverkar hur vi rör oss).

Vad påverkar din fascia? 

Detta gigantiska nätverk av ett tredimensionellt spindelnät är det vi kallar för fascia (bindväv på svenska). Fascia i sin tur har också celler som "skapar" fascians struktur beroende på hur du använder din kropp, hur du ger näring till din kropp, hur mycket vatten du dricker, vilket yrke du har eller vilken träning du utövar.

Fascians "sammansättning" och hur den ser ut kommer till stor del påverkas av din livsstil. Fascians celler tillverka bland annat kollagen och hyaluronsyra. Kollagen är något som minskar med ålder och kan därför vara bra att tillsätta till sin kost.

Kollagen är något som minskar med ålder och kan därför vara bra att tillsätta till sin kost.

Fascia och kollagentyper

Det finns olika typer av kollagen som fascian producera, men de vi känner till i vardagligt språk är kollagen typ I, II, III och typ IV.

Dessa utgör upp till 95% av allt kollagen.

  • Typ I hittar du i naglar, hud, hår, ben, senor och ligament. En mer "fastare" kollagentyp. Perfekta för en aktiv livsstil då den gillar belastning och tryck.
  • Typ II finns i brosk och leder.
  • Typ III består av tunnare fibrer och finns i "lös" fascia och i sårläkning men även i hud, ben men även i muskler och blodkärl. Ett lite "svagare" kollagen som har lättare för att klibba ihop och bli inflammerat när kroppen är i obalans.
  • Typ IV hittar du i cellmembran, placentavävnader och i hornhinnan

Fasciaforskning har erbjudit många nya insikter om struktur och funktion hos våra kroppar och eftersom detta framväxande område utvecklas kommer det att komma mycket mer fascinerande information framöver.

Under tiden, låt oss ta hand om vår fascia genom alla former av rörelse, så att den kan fortsätta göra sitt fantastiska jobb i att stödja oss inifrån och ut - och bland annat genom vår menstruationscykel. Men mer om det nästa vecka.

9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *