Artikel,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Del 2 – Hormonell obalans och vilka hormoner att ha koll på

Är du en av dem som har testat olika kost- och träningsmetoder utan framgång, och istället verkar gå upp i vikt? Att arbeta med kvinnor och viktminskning i medelåldern kräver en djup förståelse för hur kvinnokroppen fungerar. Det handlar sällan bara om att äta mindre och träna mer, vilket vi kommer utforska närmare i del 3 som är nästa veckas artikel.

På Infinite You fokuserar vi på hela livspusslet, med insikt om att balans inifrån och ut är nyckeln. Även om viktminskning ofta är målet för våra kunder, blir det sekundärt när de förstår helheten. Vissa kvinnor kan klara sig med enbart kaloriunderskott, men för kvinnors metaboliska hälsa och kroppssammansättning är hormonerna avgörande. Om du upplever svårigheter är det helt naturligt och vårt råd är att sluta skambelägga och skuldbelägga dig själv. Ett viktigt steg är att istället öka din kunskap i detta och ta hjälp av experter på området.

Hormoner fungerar som budbärare i kroppens logistikcentral och reglerar allt från ämnesomsättning till aptit och sinnesstämning. Hormonell obalans kan just därför skapa oordning och påverka vår förmåga att ha en hälsosam viktreglering. 

Här är en närmare titt på några av de viktigaste hormonerna och deras påverkan på viktbalansen:

  • Insulin: Reglerar blodsockernivåer och påverkar fettlagring. En obalans i kroppens insulinhantering kan resultera i en ökad fettansamling.
  • Leptin och ghrelin: Dessa hormoner reglerar aptiten och fungerar som en ”dirigent” i kroppens ”aptitorkester”. Leptin signalerar mättnad, medan ghrelin meddelar en hungerskänsla till hjärnan. Om vi har en on obalans i dessa hormoner kan det leda till överätning och därmed viktuppgång.
  • Sköldkörtelhormoner (T3 och T4): Dessa omtalade hormoner påverkar vår ämnesomsättning. Då dessa påverkar kroppens energiförbrukning, kan det leda till att den går på antingen sparlåga, eller på för hög växel. I båda fallen har det en påverkan på vår vikt.
  • Kortisol: Även känt som "stresshormonet," kan långvarig stress leda till överdriven fettansamling, särskilt kring magen. Detta beror bland annat på att stress ökar frisättningen av socker som lagrats i musklerna, vilket resulterar i höjda insulinnivåer. Om detta socker inte används för fysisk aktivitet, lagras det som fett i kroppen. Det är en av orsakerna till att stress påverkar vikten.
  • Östrogen: Komplexiteten ligger i att både för mycket och för lite kan orsaka problem, speciellt under övergångsåldern när östrogennivåerna minskar och kan leda till viktökning. Tecken på östrogenobalans, som ökad vikt kring höfterna och låren, visar på behovet av stöd för östrogen.
  • Testosteron: Precis som andra hormoner kan för låga nivåer av testosteron vara ett problem. Eftersom testosteron påverkar ämnesomsättningen kan kvinnor med undernormala nivåer ha svårt att gå ner i vikt.
  • Att ha koll på! - Xenoöstrogener är kemikalier som efterliknar östrogen i kroppen, många hushållsprodukter som rengöringsmedel, kosmetika och plastprodukter. Det kan vara svårt att undvika xenoöstrogener, men det är viktigt att minska din exponering så mycket som möjligt.

Förståelse och hantering av dessa hormoner är avgörande för att uppnå och behålla hälsosam vikt. Viktminskning bör betraktas som en holistisk process där hormonell balans, näringsintag, fysisk aktivitet och övriga livsstilsval samverkar.

Som vi ser är åtgärder som stöder olika delar i vår livsstil viktiga. Att se över din livsstil och fråga dig själv hur din stressnivå ser ut, får du i dig tillräckligt med näring, påverkar eventuella mediciner din vikt och utsätts du för mycket xenoöstrogener är alla viktiga frågor att fundera på. Dem har alla en påverkan och genom att förbättra alla områden - om så bara några procent - kan det ha en stor effekt på din vikt, och ditt välbefinnande.

Ekvationen mellan hormoner och viktnedgång är komplex. Många hormoner samverkar i din kropp för att upprätthålla jämvikt, så när ett eller flera av dessa hormoner är ur balans kan det leda till viktökning eller göra det svårt att gå ner i vikt, även när du äter rätt och tränar.

Ref:
Wing RR, Matthews KA, Kuller LH, Meilahn EN, Plantinga PL. Weight gain at the time of menopause. Arch Intern Med. 1991;151(1):97–102. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1985614/

Biundo B, Gogola M. Estradiol: THE EMERGING EVIDENCE FOR A PROTECTIVE ROLE AGAINST INSULIN RESISTANCE AND OBESITY. Int J Pharm Compd. 2015;19(4):289–293. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26625564/

Lizcano F, Guzmán G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;2014:757461. doi:10.1155/2014/757461 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964739/

5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *