Artikel,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Testosteron och det kvinnliga hormonsystemet

Det pratas mycket om östrogen och progesteron när det kommer till det kvinnliga hormonsystemet. Men, faktum är att testosteron som ses som ett "manligt hormon"  behövs och det behöver vara i balans med de övriga könshormonerna i det kvinnliga hormonsystemet. Denna harmoni är avgörande för att säkerställa att alla system fungerar korrekt och att kroppen kan upprätthålla det vi kallar för homeostas - kroppens egna balans.

Testosteron är en androgen, en viktig molekyl i kroppen som spelar en central roll i olika fysiologiska processer. Det är särskilt kopplat till aspekter av sexuell lust, upphetsning, bentäthet, immunförsvar och muskelmassa. Utöver dessa funktioner har testosteron också en påtaglig inverkan på humör, energinivåer och det övergripande välbefinnandet hos en individ. I veckans artikel gör vi därför en liten djupdykning i testosteronet och kvinnokroppen.

Testosteron och kvinnokroppen
Testosteron produceras i äggstockarna och binjurarna hos kvinnor. För att skapa detta hormon använder kroppen något som kallas "prehormoner," vilka fungerar som byggstenar för att göra testosteron. Ett exempel på ett sådant prehormon är bla DHEA. Om produktionen av dessa prehormoner är låg eller om kroppen har svårt att omvandla dem till testosteron, kan det påverka dina hormonnivåer.

Det finns olika orsaker till varför detta kan hända och de vanligaste - förutom ålder - är:

Binjurarna: DHEA/DHEA-S produceras av binjurarna. Om binjurarna inte fungerar som de ska, kan produktionen av DHEA bli påverkad. Detta kan hända om något som kallas HPA-axeln (som styr hur kroppen hanterar stress) är ur balans eller om det finns problem med binjurarna. Enkelt förklarat kan man säga att "binjurarna och hjärnan" inte är synkroniserade som de borde vara, vilket leder till problem i hormonproduktion och användning. Det betyder inte att dina binjurar är utmattade. Det betyder bara att de inte fungerar optimalt. Detta kan tex uppstå vid kronisk stress.
Kirurgi: Om du har genomgått operation där äggstockarna har tagits bort, kan detta påverka dina hormonnivåer.
Läkemedel: Vissa mediciner, särskilt de som är relaterade till p-piller eller preventivmedel, kan också påverka produktionen eller omvandlingen av dessa hormoner.

Symtom på minskade testosteronnivåer hos kvinnor
Anledningen till att testosteronet minskar kan vara flera men precis som hos det manliga könet så minskar det helt naturligt med åldern eller på grund av olika hälsotillstånd. När nivåerna av testosteron blir otillräckliga kan det resultera i olika hälsoproblem och eftersom det finns androgena receptorer i nästan alla vävnader i kroppen innebär det att testosteron kan påverka många olika system och funktioner i den kvinnliga kroppen.

Lågt värde av testosteron kan vara associerade med symtom som:
Nedsatt sexuell lust: Testosteron spelar en nyckelroll i att upprätthålla sexuell lust och upphetsning hos kvinnor. Minskade nivåer kan leda till bristande intresse för sexuella aktiviteter.
Minskad muskelmassa och styrka: Testosteron är kopplat till muskeltillväxt och underhåll. Låga nivåer kan leda till minskad muskelmassa och styrka.
Ökad trötthet och energibrist: Testosteron påverkar också energinivåerna. Kvinnor med låga nivåer kan känna sig tröttare och uppleva en brist på energi.
Minskad benhälsa: Testosteron är viktigt för att bibehålla benmassa. Minskat hormon kan öka risken för benskörhet och frakturer.
Ändrad humör och emotionell hälsa: Testosteron har kopplingar till humörreglering. Kvinnor med låga nivåer kan uppleva ökad irritabilitet, nedstämdhet eller minskat välbefinnande.

Som du ser så är många av dessa symtom liknande symtom man kan uppleva med andra tillstånd så här behövs det oftast profisonell hjälp. Men upplever du symtom på låga testosteronnivåer kan det vara viktigt att söka medicinsk rådgivning. Hormonbehandling kan vara ett alternativ för att återställa balansen och lindra symtomen och genomförs av kvalicifierad vårdpersonal.

Det som gör det hela så svårt är att det forskas väldigt lite på kvinnokroppen och testosteron så effekter utöver sexuell dysfunktion är väldigt omtvistade. I Sverige finns testosteronläkemdel som endast är utformat för det manliga könet och gör att doseringen är svår att anpassas efter kvinnor.

Men det pågår studier i Storbritannien om testosteronplåster för kvinnor, så kanske inom en snar framtid så finns det bättre hjälp att få.
Läs mer om studien här.

Tips på att hjälpa sina testosteronnivåer på naturlig väg
Det finns faktiskt saker du kan göra själv för att boosta dina testosteronvärden i kroppen på naturlig väg. Även om det kan kännas som en upprepning, är det värt att påpeka att jag förstår att du kanske redan har stött på dessa råd tidigare. Det är faktiskt precis sådana principer vi tillämpar i vårt arbete med klienter på Infinite You - och som vi sett i många år leder till att skapa hållbara resultat. Därför trycker vi på dem igen 🙂

Styrketräning - bygg muskelmassa och testosteron
Regelbunden styrketräning är en nyckelkomponent för att öka testosteronnivåerna. Fokusera på tunga lyft och flerledsövningar.

Mat och näring - bränsle för hormoner
En näringsrik kost är grundläggande för att optimera testosteronproduktionen. Satsa på en balanserad kost rik på proteiner, hälsosamma fetter och grönsaker. Undvik processade livsmedel, socker och alkohol, vilket kan ha negativa effekter på hormonbalansen.

Sömn - en återhämtningsperiod för hormonsystemet
En god natts sömn är avgörande för att bibehålla hälsosamma testosteronnivåer. Sträva efter att få 7-8 timmars sömn varje natt, eftersom brist på sömn kan leda till ökad stress och hormonell obalans.

Stresshantering - hitta lugnet för hormonell balans
Långvarig stress kan sänka testosteronnivåerna. Integrera stresshanteringsmetoder som meditation, yoga eller djupandning i din dagliga rutin för att skapa hormonell balans och minska stressens negativa påverkan.

Vikt - en hälsosam vikt för hormonell hälsa
Övervikt och bukfetma kan sänka testosteronnivåerna. Genom att sträva efter en hälsosam vikt och regelbunden motion kan du optimera din hormonella balans och förbättra testosteronnivåerna.

Kosttillskott -  näringskällor för testosteron
Vitamin D är kritiskt för att bibehålla hälsosamma testosteronnivåer. Exponera dig för solen regelbundet, och inkludera matkällor som fisk, ägg och mejeriprodukter i din kost. Vid behov kan även tillskott vara en bra strategi.

Referenser:
Davison SL, Bell R, Donath S, Montalto JG, Davis SR. Androgen levels in adult females: changes with age, menopause, and oophorectomy.. J Clin Endocrinol Metab. 2005. 90(7). 3847-3853.

 

 

5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *