Artikel,  Hormoner,  Klimakteriet,  Kvinnohälsa

Artikel – Ömmande bröst och bröstsmärta

Ömma bröst och bröstsmärta är vanliga problem som många kvinnor upplever under olika faser av sin livscykel, speciellt under de månatliga förändringarna som sker i kroppen som menscykeln. För kvinnor kan dessa symtom vara särskilt påtagliga och ibland oroande. Vi kommer i denna artikel gå lite djupare in i och utforska orsakerna till ömma bröst och hur du kan hanterar dem. 

Orsaker till ömma bröst:

 1. Hormonella förändringar: Under menstruationscykeln kan hormonella förändringar leda till ömhet och svullnad i brösten. Detta inträffar vanligtvis i dagarna före menstruationens början och förklaras av variernade nivåer av östrogen och progesteron i kroppen. [1]  Studier har visat att upp till 70% av kvinnor kan uppleva ömma bröst under PMS-perioden.
 2. Graviditet: Ömma bröst är ofta ett tidigt graviditetssymptom. De hormonella förändringarna som sker under graviditeten kan leda till ökad känslighet och ömhet i brösten. [2]
 3. Förklimakteriet och klimakteriet: Kvinnor som närmar sig eller befinner sig i förklimakteriet och klimakteriet kan uppleva ömma bröst på grund av förändringar i hormonnivåerna. Östrogenproduktionen minskar gradvis, vilket kan påverka bröstvävnaden. [3]
 4. Andra orsaker: Ömma bröst kan också vara ett resultat av olika medicinska tillstånd, såsom bröstcystor, fibroadenom eller bröstinfektioner. Det är viktigt att söka medicinsk bedömning om bröstsmärtan är ihållande eller åtföljs av andra bekymmersamma symtom. [4]

Hantering av ömma bröst:

 1. Bekväma bh:ar: Att bära en väl passande, stödjande bh kan hjälpa till att minska obehaget från ömma bröst. En bh med breda axelband och bra stöd kan avlasta trycket och minska rörelsen som kan orsaka smärta. [5]Vid träning är det viktigt att använda rätt typ av sport-bh för att skydda brösten och minimera obehag. Forskning har visat att felaktig stöd vid träning kan öka risken för bröstsmärta och obehag, särskilt för kvinnor med ömmande bröst.En bra sport-bh är avgörande för att minska rörelsen hos brösten under fysisk aktivitet och därigenom minska risken för obehag. En studie publicerad i Journal of Science and Medicine in Sport fann att kvinnor som bar en sport-bh upplevde mindre rörelse av sina bröst och mindre obehag jämfört med när de inte bar en bh under träning. Dessutom har forskning vid University of Portsmouth visat att en sport-bh som ger optimalt stöd kan minska påverkan på bröstvävnaden under träning, vilket kan bidra till att minska risken för bröstvåvnadsskador på lång sikt.En bra sport-bh kan minska bröstens rörelse och därigenom minska risken för smärta och obehag. En helt outstanding sport-bh är "Infinite Flex Sportsbra" när det kommer till träning där du kan reglera storleken själv beroende på vart du är i den kvinnliga cykeln.
  Finns i min webbshop här.

  Studier har också undersökt hur träning kan påverka bröstvävnaden hos kvinnor. Regelbunden motion kan bidra till att förbättra bröstens ton och minska risken för bröstcancer. Dessutom kan regelbunden träning hjälpa till att minska PMS-symtom, inklusive ömma bröst, genom att stabilisera hormonnivåerna och förbättra övergripande välbefinnande.
  Genom att använda en kombination av rätt bh-stöd och regelbunden träning kan kvinnor minska risken för ömma bröst och samtidigt främja sin brösthälsa och välbefinnande.

 2. Hälsosam livsstil: Att upprätthålla en hälsosam livsstil genom regelbunden träning och en balanserad kost kan bidra till att hantera hormonella förändringar som kan påverka bröstvävnaden och de eventuella PMS/klimakterie-symptom som du känner av. [6]
 3. Självundersökning: Regelbunden självundersökning av brösten kan bidra till att upptäcka eventuella förändringar eller knölar i ett tidigt skede. Det är viktigt att vara medveten om ens egen brösttextur för att kunna upptäcka avvikelser. [7]

Tillgänglig vård:
Om ömma bröst orsakar betydande obehag eller om du är orolig för dina symtom, är det viktigt att söka medicinsk vård. En läkare kan genomföra en undersökning och ge råd om lämpliga behandlingsalternativ, inklusive smärtlindring och eventuella ytterligare tester vid behov.

Ömma bröst är vanligt förekommande och oftast ofarliga, särskilt under vissa perioder i kvinnors liv. Genom att förstå de underliggande orsakerna till detta besvär och genom att använda lämpliga hanteringsstrategier kan kvinnor i alla åldrar ta kontroll över sin brösthälsa och upprätthålla sitt välbefinnande.

Läs mer här:
https://ww
w.infiniteyou.se/2019/01/27/att-prova-ut-ratt-sport-bh-sa-gor-du/

Referenser:

 1. Mayo Clinic - Breast Pain
 2. American Pregnancy Association - Breast Changes During Pregnancy
 3. Harvard Health Publishing - Perimenopause: Rocky road to menopause
 4. Cleveland Clinic - Breast Pain
 5. NHS - Breast Pain
 6. American Cancer Society - Can Diet and Physical Activity Affect Breast Cancer Risk?
 7. Cancerfonden - Så undersöker du dina bröst
0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *