Artikel,  Kost och recept,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Hemlagad buljong & dess fördelar, både ur miljö- och hälsoaspekt

Hemlagad buljong har blivit en framträdande del av det så kallade "nose-to-tail"-konceptet, vilket just nu utgör en trend inte bara inom hälsosam matlagning, utan även inom hållbar konsumtion. Det innebär att dra nytta av hela djuret, öka upp näringsintaget, en ökad medvetenhet om "ekologiskt"/närproducerat kontra den industrialiserade matproduktionen.

Inom ramen för "nose-to-tail"-konceptet blir buljongen en nyckelkomponent i att minska matspill och öka hållbarheten. Fler människor söker efter sätt att använda alla delar av djuret på ett meningsfullt sätt. Hemlagad buljong blir därmed en smakfull och näringsrik lösning, samtidigt som den främjar medveten konsumtion.

Att använda hela djuret - inklusive ben, leder, märg och brosk - blir således en del av en större strävan mot en mer medveten livsstil. Genom att omfamna dessa "gamla" metoder kan människor inte bara minska sitt miljöavtryck utan också dra nytta av de hälsosamma egenskaperna som hemlagad buljong kan erbjuda. Det intressanta i detta tycker jag är att när du äter "nose to tail", ger det mer komplett näring än om du äter enbart muskelkött. Brosk, hud och kött samverkar nämligen när de konsumeras tillsammans.

Att göra egen buljong kräver att man har lite tid och kan vara hemma mer eller mindre en hel dag men det kanske kan vara värt eftersom resultatet som blir från ben, kött och grönsaker, är en kraftfull källa till essentiella näringsämnen som kollagen, gelatin, aminosyror och mineraler.

Denna näringsrika blandning har visat sig vara särskilt fördelaktig för kvinnor i medelåldern, då det kan adressera specifika hälsoutmaningar som ofta uppstår under denna livsperiod.

Nyfiken på hur hemlagad buljong kan bidra till ditt välbefinnande? Här kommer fem sätt den påverkar:

Led- och benhälsa: Kollagen och gelatin i benbuljong är kända för att främja led- och benhälsa. Detta är särskilt relevant för oss kvinnor när vi passerar 40-årsåldern när risken för ledvärk och benskörhet ökar.

Hudens elasticitet och anti-aging: Kollagenet i benbuljong kan bidra till att förbättra hudens elasticitet och minska tecken på åldrande, vilket är särskilt bra för oss som ofta möter utmaningar med hudens struktur och fuktbalans.

Mag- & tarmhälsa: Gelatinet i benbuljong har egenskaper som stödjer mage och tarmhälsa. För kvinnor i 40-årsåldern kan detta vara av särskilt intresse, då många upplever förändringar i matsmältningen under denna livsfas.

Hormonell balans: Benbuljong innehåller aminosyran glycin, som kan stödja hormonell balans. Anledningen till att detta är viktigt är då hormonella förändringar kan påverka välbefinnandet och energinivåerna.

Vårt immunförsvar: Många näringsämnen i benbuljong, inklusive mineraler som zink och magnesium, kan stärka immunförsvaret. Detta är ett viktigt fundament för att hålla dig frisk och kry samt motstå sjukdomar, vilket är särskilt viktigt när kroppen åldras - och speciellt nu när vi går in i den mörkare delen av året.

Enkla sätt att få in buljong i din vardag
Gör din egen buljong genom att koka ben från högkvalitativa, ekologiska, närproducerade, kött, fågel eller fisk under lång tid för att få ut maximalt med näringsämnen. Smaksätt med olika grönsaker och kryddor.

Har du inte tiden som behövs kan du köpa högkvalitativt och ekologiskt färdig buljong från pålitliga hälsoföretag eller mataffärer. Drick sedan buljongen som den är eller använd den för att boosta ditt ris, soppa, risotto eller liknande.

  • Här har du ett enkelt recept som vi delat på vår medlemsportal (kan läsas från 2023-11-24):
    Hemlagad buljong

Benbuljong kan vara ett näringsrikt val för att stödja olika delar av din hälsa och ditt välbefinnande. Förhoppningsvis kan du med hjälp av denna artikel få inspiration till att prova buljong och kanske hitta din alldeles egna variant att förgylla dagen med.

2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *