Kvinnohälsa,  Lifedesign,  Livsinspiration,  Livskris, depression

3 månader för mig- så gick det!

Okej, detta känns overkligt men min stora höstsatsning Tre månader för mig är över. Jag har jobbat med mig själv och min hälsa, inifrån och ut, i tre månader och två extra veckor pga att jag var sjuk ett tag där på mitten. Tre månader med fullt fokus på kosten, träningen och den inre hälsan och vilken resa det har varit! Från att först vara superpeppad till att helt tappa motivationen till löpning, bara vilja styrketräna. Vidare till att kämpa med maten och inte hitta rätt motivation till att faktiskt skärpa till den ordentligt vilket såklart resulterade i väldigt dåligt resultat på de områden som handlade om att tighta till formen och slipa bort ett yttre lager. För 5-6 veckor sen hittade jag ett nytt fokus och har sen dess gått all in och fått otroligt bra resultat på flera områden men har istället märkt att mitt intresse för och behov av de mer reflekterande delarna minskat. Snacka om att både kroppen och hjärnan fått utmanas under dessa månader!

Om du vill läsa mer om tre månader för mig hittar du alla mina inlägg om det här:

Tre månader för mig

Jag är otroligt tacksam över att jag gjorde denna satsning och tänkte gå igenom och sammanfatta mina resultat och reflektioner över den här tiden, område för område. Hoppas det inte blir ett alltför långt inlägg! 

Träningen

 • 5 mil löpning i veckan varav ett intervallpass och ett långpass, resten distanspass. Detta har varit en berg och dalbana! Några veckor var jag så less på löpning att jag inte ville alls! Jag velade fram och tillbaka med mig själv om jag skulle släppa det här målet men bestämde mig ändå för att försöka. Jag bytta ut några löppass mot crosstrainern och lurade hjärnan runt problemet tills jag lyckades komma igång igen. Jag är otroligt nöjd över att ha hållit i den här punkten, den har varit tuff! Framöver kommer jag dock att ta det ganska lugnt med löpningen, jag är väldigt sugen på att åka mycket skidor i vinter så det kommer nog få ta mest plats kommande veckor!
 • 2-3 styrkepass i veckan, fokus på ben, bål, rumpa och hållning. Fokus ligger på samma områden som vanligt men jag vill alltså komma upp i tre pass vissa veckor, sista året har jag legat på max två styrkepass i veckan. Detta har nog varit det allra lättaste målet, så peppad som jag varit på styrketräning den här hösten var det länge sen jag var. Jag skulle säga att jag legat i överkant på detta mål, ofta har det blivit fyra pass per vecka. Mycket nöjd med hur jag fullföljde detta och. jag ser skillnad på kroppen, både mer muskler över rumpan och rygg/axlarna. 
 • Rörlighet eller yoga varje morgon. Detta blir inte alltid pga att jag ibland är för trött och väljer att sova men det blir oftast 4-5 gånger i veckan. Jag vill ändå sträva efter att göra det varje morgon även om jag vet att det inte är realistiskt. Denna punkt har varierat. Vissa veckor har jag längtat så otroligt mycket till dessa mornar, nu sista veckan har jag knappt känt ett behov av det alls. Jag tror att behovet av just dessa reflektioner, att mjuka upp kroppen på morgonen, andas och skriva i min fina lilla bok beror mycket på hur livet är i övrigt. Jag kommer hålla fast vid denna rutin ändå eftersom jag tror att detta behövs på lång sikt för att må bra inifrån och ut. 

Konkret mål: Snabbare löpning, mjukare kropp, lite mer former kring rumpan och bålen. Snabbare löpning, det kommer visa sig framöver men jag tycker jag känner mig mycket lättare i steget iaf. Mjukare kropp absolut, inte särskilt stel nånstans just nu! Mer former? Japp, väldigt stolt över hur min kropp känns och ser ut just nu!

Det var länge sen jag hade såhär tonade armar!  

Kosten

 • Bra mat söndag- fredag. Fredag från 15 (när jag slutar jobba) och lördag äter jag fritt dvs fikar, äter sötsaker, dricker ett glas vin. Resten av veckan går sånt bort. Detta var en fight i början, ja faktiskt nästan halva tiden. Jag var liksom inte beredd att offra saker jag var van vid, att kunna öka lite gott i soffan på kvällen osv. Här fick jag gräva djupt och bestämma mig för hur viktigt detta mål var. När jag väl hade bestämt mig fick jag så fina resultat att jag nästan ångrade att jag inte började tidigare. Hur svårt kan det vara liksom?!
 • Planerade mellanmål varje dag, fm, em och kväll. Dessa är i princip alltid samma pga att jag mår bra av rutiner. Detta har gått utan anmärkning hela vägen!
 • Frukost, lunch och middag alltid lagad mat. Detta funkar 99 ggr av 100 i vanliga fall men ibland orkar jag inte pga att jag jobbat kväll och då kan det bli yoghurt typ till middag. Det är alltså INTE okej nu, jag står mig inte på det utan blir sötsugen och hungrig snabbt igen. Ja detta har funkat. Tror det har blivit yoghurt till lunch en eller två gånger men det ger jag. mig själv väl godkänt på ändå, på 3,5 månads tid. Jag är duktig på att planera min mat och fixa matlådor, det är jag!
 • Inga mjölkprodukter. Detta har jag skött bra förutom att jag inte kunnat sluta med vanlig ost på mackan pga älskar ost! Igår kväll bestämde jag mig för att även osten ryker nu, det får bli vegansk ost framöver. Den är dels dyrare och dels sjukt äcklig men jag får bara vänja mig, så är det med det. Med den enorma skillnaden jag fått på hyn nästan helt utan mjölk (men ändå med ost) ser jag verkligen framemot att se vad som kan hända nu. Och veckor som denna, när jag slarvat (lite choklad, ost och några nötter med yoghurtöverdrag) och hyn är kaos igen, ja då blir jag verkligen påmind om hur illa det alltid var förr. Oj vilken sorg detta har varit! Jag älskar ost och jag älskar choklad men dessa vegansk varianter alltså, fy fan vad tråkiga de är! Chokladen finns typ två bra att varva mellan och det har jag gjort, osten alltså, ja.. riven ost typ på en gratäng är inga problem men den där färdigskivade att ha på mackan. Nej fy... men jag har gjort det, jag har skött detta så bra jag bara kunnat och jag har verkligen, verkligen kämpat. Och hyn är för det mesta mycket bättre, nu kan jag till och med gå osminkad ibland!

Konkret mål: Bli av med de sista problemen med hyn. Gå ner 2-3 kg i vikt för en lättare känsla och ökad trivsel i kroppen. Detta med vikten var ett laddat ämne märkte jag. Jag fick en del skit för det på min Instagram men jag satte ett tydligt och konkret mål av flera orsaker. Jag vill vara bekväm i min egen kropp. Jag vill inte att byxorna ska strama i midjan. Jag vill känna mig lätt och smidig när jag springer. Jag vill känna mig snygg på bilderna när jag fotar tex till min webbshop.

Jag ställde mig på vågen ett par gånger i veckan hela perioden och de första 6-8 veckorna rörde den sig inte ett enda hekto. Jag var så frustrerad, tänkte att den måste ha fastnat! Sen gjorde jag ett par, tre ordentliga förändringar i min kost, killed my darlings och plötsligt kom resultatet hur lätt som helst. På vågen är det exakt på hektot två kilo som försvunnit och när jag tittar igenom mina orsaker till att vilja ha denna viktnedgång har jag fått full pott på dem. Jag känner mig lättare, byxorna stramar inte längre, det syns skillnad på bilder och jag gillar det jag ser. Jag behöver inte och vill inte tappa mer, men jag kommer nu att jobba för att stanna på denna nivå, annars var ju allt jobb i onödan!

Jag är ändå så fascinerad över att två kilo kan göra så stor skillnad men jag känner min kropp väldigt väl, kom ihåg att jag har tävlat i bodyfitness en gång i tiden och varit nere på 7,3% kroppsfett, både min kropp och min hjärna vet hur man gör. 

Mentala balansen

 • Stänga av telefonen senast kl 21 varje kväll, gärna tidigare. Detta gör stor skillnad för min känsla innan jag går och lägger mig. Jag hinner landa, duscha i lugn och ro, tvätta bort smink, pyssla med olika krämer (vilket jag tycker är väldigt rogivande), lägga fram kläder till nästa dag, kika över kalendern och se vad jag har planerat nästa dag, dricka te och prata med min man och ofta läsa en stund i sängen också. Älskar den rutinen! Ja detta har funkat bra, ofta har jag stängt av den ännu tidigare. Dock har det inte blivit så mycket av detta med att läsa, duscha osv den tiden utan ofta har jag fått gå och lägga mig vid 21 istället eftersom jag haft så otroligt svårt att sova på mornarna hela hösten och oftast vaknat mellan 03 och 04. Just detta att stänga av omvärlden och markera för sig själv att "nu får de vänta" har varit viktigt. Mitt jobb sker ganska mkt via telefonen, särskilt på kvällarna med uppdateringar av blogg och Instagram och efterföljande svarande på kommentarer osv så att sätta en gräns och säga "nu är det bra för idag" har stärkt mig i mitt stora ledord för hösten, att sätta gränser.
 • Starta telefonen tidigast 06.30. Jag kliver oftast upp kl 6, kokar te, tar på mig mjuka kläder och gör mina morgonrutiner med att tända ljus, yoga eller stretcha, andas medvetet en stund och skriva lite i min bok (en slags livsbok med mål, planer, hur jag mår för dagen, vad jag vill fokusera på osv). Tidigare startade jag telefonen det första jag gjorde på morgonen men denna period får den vänta och det är ett otroligt skönt ställningstagande. Det finns helt enkelt andra saker som är viktigare! Varierande resultat på denna dock, eftersom jag ofta varit vaken innan 04 har jag inte haft så mycket annat att göra än att slösurfa fram till typ 05 då jag har tränat antingen hemma eller på gymet. Så jag ger mig själv ett njaaee på den.. 
 • Undvika telefonen så gott det går kl 15-19. Detta är den tid jag har barnen hemma och den tiden vill jag vara närvarande med dem så mycket jag bara kan. När de gått och lagt sig uppdaterar jag ofta mina sociala medier men dessa timmar vill jag lägga bort den så mycket det bara går. Ja! Denna har varit nyttig! I perioder har jag glömt den eller slarvat men sen påmint mig och detta är en rutin jag kommer hålla fast vid stenhårt!
 • Jobba med min stressrutin dvs det jag gör när jag blir stressad, varje dag när jag jobbat klart eller när jag blir stressad på morgonen med barnen. För mig är det att skaka på axlarna några gånger, blunda och ta ett djupt andetag med magen. Detta grundar mig här och nu och jag påminns om att saker kan vänta, jag hinner det jag hinner, var sak har sin tid och att tid faktiskt bara är en konstruktion ändå, livet rullar på och vi kan liksom inte styra det. Nyttigt! Vet ni? Jag har knappt behövt använda mig av denna under hösten. Det har inte varit särskilt stressigt och jag tror att det jag haft i huvudet i form av prestationsångest eller stress har jag fått ur mig i mitt skrivande på mornarna. Det var länge sen jag var tvungen att ta till den här proceduren och det i sig är väl ett väldigt bra tecken. 
 • Formulera en affirmation eller ett mål med varje dag. typ "idag är jag strukturerad" eller "idag står jag stark" eller "idag håller jag fast vid mina gränser" eller annat som passar dagens jobb och planer. I början slarvade jag lite med detta men sen kom jag igång och jag skulle säga att alla mornar jag skriva i boken (3-4 gånger i veckan) är det check på denna!
 • Formulera en sak jag är tacksam för varje kväll. Detta borde vara enkelt, och det är det också, men vi är många som glömmer detta. Människor svälter ihjäl, lever i krig, under hot, fattigdom, misshandel och sexuellt våld. Barn far illa, är rädda och tvingas se så många fruktansvärda saker. Allt detta som jag INTE behöver uppleva är jag tacksam för och jag vill att den känslan ska bli ännu mer närvarande i mitt liv. Därav denna punkt. Denna har jag bakat ihop med morgonrutinen när jag skrivit i boken. Jag kände att det passade mig bättre att göra all reflektion på en gång istället för att försöka framkalla samma lugn och fokus på kvällen igen när det oftast är så mycket annat som ska hända och förberedas. 

Konkret mål: Göra ännu mer medvetna val runt tiden på sociala medier och med telefonen, jag jobbar redan med detta mycket men nu vill jag ta det ett steg till. Hitta en stabil grund att stå på som gör att jag känner mig stark, trygg och självsäker i det jag gör, väljer bort och väljer till. Känna att min magkänsla får leda mig mer och att jag har tid och tålamod att faktiskt lyssna på min egen kropp och vad den behöver i olika situationer. Jag tycker jag har gjort ett bra jobb här! Jag har tagit väl hand om mig själv denna höst, lärt mig mycket om mig själv och vad jag behöver och fått utmana mig själv flera gånger för att nå mina mål. Det är nyttigt och jag är så glad att jag faktiskt kände mig taggad på att göra det, efter flera år där jag bara orkat och klarat att träna och leva utan krav. Sen min utmattning för snart fyra år sedan har jag inte haft några som helst mål med träningen annat än att må bra och att få känna denna lust till att pusha på lite och utmana mina gränser har varit så otroligt stärkande för mig och min självkänsla. Jag har ju faktiskt ett otroligt driv och en stark målmedvetenhet när jag väl mår bra! 

Sammanfattningsvis känner jag mig väldigt nöjd med vad dessa månader gav mig både fysiskt och mentalt. Hur jag nu ska gå vidare med träningen, tänket kring kosten och mina härliga morgonrutiner, det skriver jag om i nästa inlägg!

13

8 kommentarer

 • Beathe Lindhagen

  Härligt att lösa om dina tre månader, något som vi alla sku göra. Stanna upp, sätta på pränt vad jag vill och behöver och sedan genomföra. Step by step piece by piece and you will become the version of you made by you! ❤️

 • camilla Bjällebo

  Åh vad härligt att läsa om din tremånaders satsning på dig själv. Jag blir jätte inspirerad av att läsa hur du har tänkt när du kanske inte har varit så motiverad till det. Men du har ändå gjort det och kämpat dig igenom det. Det som jag fastnade för var att du hade ätit fritt från fredag till lördag och att du i veckan följde din plan. Det är så många här ute som inte tro att man kan äta det man vill utan utesluter allt gott, då blir man ännu mer sugen på det man förbjöd sig själv på. Du ska vara så stolt över det du gjort du ser fantastisk pigg och fräsch ut och framförallt är du en fantastisk härlig snygg stark inspiration till mig . Härligt att läsa och jag blir så peppad av det 💪🏻❤️

  • Madeleine Rybeck

   Vad kul att höra! Så är det, man kan äta allt men inte alltid och förbud håller sällan i längden. Stor kram på dig!

 • Ulrika Bengtsson

  Fantastiskt inspirerande ❤💪Så härligt att få läsa det inersta och detta gör det så verkligt och något att ta på. Det är ju så här livet är och att få läsa, av en så fin person som dig, allt detta och att du upplever saker på samma sätt som jag, gör att inspirationen och peppen maxas, tack! För att du delar med dig. Jag har även läst din storry om fortsatta målbilder. Ser fram emot framtiden ♡

 • Lina

  Du är så inspirerande! Är riktigt sugen på att göra något liknande men direkt kommer ju tankarna “det klarar du aldrig”. Därför är det extra skönt att läsa att även du har svajat i motivationen ibland. Så måste det ju få vara… riktigt bra jobbat iaf! Nu ska jag läsa hur du ska fortsätta detta 😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *