Artikel,  Kvinnohälsa,  Lifedesign,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Immunförsvaret, din ständige beskyddare

Vårt immunförsvar är alltid en aktuell fråga under året, men kanske extra mycket under årets tre första månader. I denna artikel kommer vi därför titta närmare på hur vi kan optimera vårt immunförsvar - och vad vi kan göra för att minska risken att bli sjuk.

Hur vi kan stärka vårt immunförsvar inifrån och ut - samt vad vi bör undvika

Det går inte att skydda sig mot virus och bakterier, vi kommer alla att bli sjuka någon gång. Men det finns faktiskt saker som vi kan göra för att slippa trilla dit gång efter gång när bakterier och virus kommer i vår närhet.

Som alltid, är det viktigt att ha en bra grundhälsa och förstå att valen vi gör i vår vardag påverka även vårt immunförsvar. Så att titta över sin livsstil och prioritera att försöka optimera sömn, träning, kost, återhämtning men även se över vilka kosttillskott som behövs och om man behöver den stöttningen.

Immunförsvarets fiender

Stress

Du har hört det innan och det är återkommande även när det gäller ditt immunförsvar, stress. För mycket stress, både yttre som inre, bryter ner vårt immunförsvar. Vi har i vårt moderna samhälle väldigt hög dos av denna stress och vi kan inte fly från den utan vi måste hitta olika strategier för att hantera den så den inte blir en fiende för vår kropp och knopp. Stress är en av de största faktorerna som utgör många av våra nya livsstilssjukdomar vi har idag.

Näring

Att se till att variera sin kost och att äta tillräckligt är superviktigt för att få i sig alla byggstenar, vitaminer, mineraler som vi behöver. Men det handlar inte bara att få i sig näringen utan även hur näringsupptaget ser ut i din kropp. Mag- och tarmhälsan spelar stor roll för hur vi mår och hur näringsupptaget ser ut.

Förutom alla vitaminer och mineraler så se även till att få i dig tillräckligt med protein då det är proteinet som bildar våra byggstenar som sin sin tur bygger våra celler och vårt immunförsvar. Se även över ditt fettintag och då syftar jag mer på kvalitet av fetter du äter. Minska gärna innehållet på omega-6 (cashewnötter, vegetabiliska framställda oljor) då de skapar inflammationer och öka omega-3 (avokado, valnötter, fet fisk).

Undvik socker som inte stöttar vårt immunförsvar utan faktiskt "klibbar ihop" vårt system och skapar inflammationer (mer om detta i nästa veckas artikel).

Träning

Vi vet att motion och träning är bra men om vi tittar på det ur lymfans perspektiv så kanske vi förstår hur viktigt motion och träning spelar roll för vårt immunförsvar. Lymfan har ingen egen pump som till exempel blodet har (hjärtat) utan lymfan kickas igång genom att vi rör oss. I lymfvätskan så finns det bärare av immunförsvarets celler och olika slag av vita blodceller där främmande inkräktare, döda eller skadade celler tas om hand om.

Sömn och återhämtning

Under sömnen så reparerar kroppen sig själv så att se till att få dina sömntimmar (vuxna rekommenderas 7-9 timmar) är viktigt för att immunförsvaret ska byggas upp. Till stor del spenderar vi ca 90% av vår vakna tid inomhus, samtidigt som vår kropp till stor del styrs av solens ljus. Ta gärna för vana och när du kan spendera tid utomhus för att få både frisk luft men även underlätta för kroppens naturliga rytm. Det gör det bland annat lättare för dig att få en god natts sömn.

Alkohol/tobak i stora mängder är skadligt för hela kroppen och bör undvikas.

Kosttillskott - detta omtalade och debattera ämne

Som alla pyramider står de stadigt när grunden är bred och stabil, och toppen är just toppen. Genom att arbeta med sakerna ovan bygger du en stabil grund - men, ibland behöver vi komplettera för att stärka våra svaga länkar.

Det kan i vissa och i många fall vara nödvändigt att stötta upp med kosttillskott i olika perioder i livet. Speciellt kan kroppen behöva stöttning just i dessa månader. Innan du experimenterar själv med kosttillskott rekommenderar vi att du analyserar vad du behöver innan.

  • C-vitamin, detta kan vi ej tillverka själva som många andra däggdjur faktiskt kan. Hos däggdjuren, (finns dock undantag som exempelvis marsvin och gorillor) så bildas det C-vitamin i levern, från glukos men inte hos människan, i alla fall inte på den nivån vi behöver. Det innebär att vi måste få i oss det genom maten vi äter.
    C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler, men den har också antibakteriella och antivirala effekter.C-vitamin är effektiv på att bekämpa oxidativ stress men det förbrukas också snabbare vid sjukdom, stress, fysisk ansträngning, rökning, fetma mm. Därför kan C-vitamin faktiskt ses som en bra kvickfix när man  stressar mycket, börjar bli sjuk, har hög träningsdos, eller hög arbetsbelastning för att stärka kroppen och immunförsvaret.
  • Zink är viktigt för minst 300 olika enzymer i kroppen. Zink behövs alltså för en mängd olika funktioner däribland så det stärker det antioxidanter och  immunförsvaret. Ett av symtomen på zinkbrist är just ett försämrat immunförsvar.
  • D-vitamin är ett livsnödvändigt vitamin som spelar en viktig roll för immunförsvaret. Till skillnad mot c-vitaminet så behöver man ta D-vitamin i förebyggande syfte och inte när man väl blir sjuk. Tillräckligt med D-vitamin kan reglera immunförsvaret mot ett mer fördelaktigt immunsvar vid infektioner.
  • B-vitaminer som vitamin B6 och B12. Vitamin B6 hjälper till att producera både antikroppar och vita blodkroppar som cirkulerar i blodet och är en del av immunförsvaret. Vitamin B12 behövs för att upprätthålla normalt immunförsvar.
  • Selen är ett kraftfullt mikronäringsämne som fungerar som en antioxidant för att neutralisera skadliga fria radikaler och minska cellskador.
  • Probiotika kan förbättra din tarmhälsa och ge dig ett starkare immunförsvar. Upp till 80 % av ditt immunförsvar finns i din tarm. 

Stay safe!

4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *