Artikel – ”Dirigenten” i vår hormonorkester
Hormoner är kemiska budbärare som påverkar alla kroppens reaktioner, även vår aptit, och i slutändan vår hälsa. Om du har en hälsosam hormonbalans i kroppen kommer du med största sannolikhet både se och känna dig fantastisk, inifrån och ut!
Genom dina matval kan du “trigga” olika hormonsvar i kroppen och på så sätt skapa balanser, eller obalanser, vilket i sin tur kan ge olika signaler till kroppen och som påverkar ditt beteende. En obalans i din förmåga att höra leptinets signaler i kroppen kan skapa hunger, energilöshet och sötsug.
Vår "hormonella dirigent"
Leptin,”dirigenten”, i kroppens hormonorkester styr bland annat vår hunger, ämnesomsättning samt vår energinivå. Genom att slå an rätt ton genom maten kan vi optimera våra energinivåer och användning av fett som bränsle.
Leptin är ett hormon som främst frigörs från fettcellerna men även skelettmuskulaturen, tarmen och eventuellt hjärnan utsöndrar leptin men när det gäller den totala kvantitéten är fettceller den primära platsen där leptin frisätts. Leptin talar om för hjärnan när du ska äta, hur mycket du ska äta - och framförallt när du ska sluta äta. Ordet leptin kommer från det grekiska ordet leptos (som betyder tunn).
Mängden leptin som frisätts från kroppens fettceller står i proportion med kroppsfettet. Ju mer kroppsfett desto högre frisättning av leptin. Leptin styr i grunden din ämnesomsättning, kroppstemperatur, hunger och energiförbrukning.
När våra celler har en hög leptinkänslighet förbättras även vår mentala skärpa och minne samt vår sinnesstämning förhöjs. När leptinnivån ökar skickar din hjärna en signal om att du har ätit tillräckligt och du känner inte behov av mer mat. Som ett resultat av denna signal ökar din ämnesomsättning.
Leptinresistent - när kroppens blir "döv" för våra signaler
När leptinnivån minskar skickas en signal till hjärnan som talar om för dig att du nu är hungrig och att det är dags att äta. Om du regelbundet äter mer än vad din kropp behöver för att sköta alla processer samt energiutgifter kan du bli leptinresistent. Konstanta ”toppar” i leptin- och insulinnivåerna under en längre period kan skapa en obalans i signaleringen mellan dessa ämnen och dina celler. Det är som att ha någon skrikandes i ditt öra hela dagen: till slut sätter du in öronproppar för att minska oljudet eller blir döv.
Med leptinreststent menas att dina celler inte kan känna av leptinet lika bra längre vilket försämrar leptinets signal till hjärnan. Våra fettceller behöver, när de inte känner av signalerna lika starkt, producera mer och mer leptin för att skapa samma reaktion, vilket gör att mer och mer fett behöver skapas och lagras.
Eftersom hjärnan har blivit mindre känslig för leptinets signaler påverkar detta aptiten; du blir hungrigare och hungrigare, äter mer och mer och till slut producerar du mer och mer leptin…
Leptin - och hållbar viktnedgång
I en studie som under sex år följde amerikanska Biggest Loser-deltagare såg forskarna att alla utom en av deltagarna gått upp den vikt de tappat under programmet.
Hur kom det sig att så många hade gått upp all sin vikt igen?
Svaret hittade man i ämnesomsättningen. Forskarna fann att deltagarnas ämnesomsättning i vila sjönk i takt med att kilona försvann, vilket inte är något märkvärdigt i sig - men de såg även att deltagarna sex år senare hade en sänkt ämnesomsättning. Närmare bestämt en sänkning med 27 % än när tävlingen inleddes. Ämnesomsättningen fortsatte alltså att sjunka även när deltagarna gick upp i vikt igen!
Under programmet kämpar alltså inte bara deltagarna mot en lägre ämnesomsättning utan dessutom kämpar de emot sina hungersignaler som skapas av bl.a. leptin. När de steg in i tävlingen hade de normala nivåer av leptin - men i sista avsnittet - när de tappat mycket av sin fettvävnad så bildade de nästan inget leptin alls.
I takt med att vikten sedan gick upp igen efter programmet och sex år senare kunde man se en ökning av leptinnivåerna, men bara till ungefär hälften jämfört med vad de startade med.
Vad beror detta på?
Förklaring ligger i att när vi bantar reagerar kroppen på samma sätt som om som det rådde svält och sänker ämnesomsättningen för att hushålla med de värdefulla energireserverna.
Via hormoner signalerar det till hjärnan när fettdepåerna tryter, vilket leder till ökad aptit och minskad ämnesomsättning. När depåerna sjunker minskar fettcellerna sin leptinproduktion, vilket är den signal med vilken fettcellerna talar om för hjärnan att det är dags att fylla på energiförråden, varvid vi blir hungriga.
Om vi motstår impulserna att äta tolkas det av hjärnan som att det råder svält, vilket gör att ämnesomsättningen sänks. Resultatet blir att bantaren plötsligt klarar sig på mindre mat än tidigare.
Detta visar att "banta" oftas blir en kamp mot kroppen starka överlevnadsmekanismer och en kamp som vi - och i de flesta fall - förlorar. Att ta hjälp av en professionell coach med kost- och träningsupplägg för en hållbar hälsa inifrån och ut som vi jobbar här på Life At Core är därför hjälpen som många behöver.
Vilken typ av mat främjar min leptinkänslighet? Vad bör jag välja mer av?
I all sin enkelhet svarar din kropp, och leptinet, därför bäst på:
• Hög mängd essentiella, omättade- och fleromättade fetter från oljor, nötter, frön och avokado
• Moderat mängd protein från ljust kött, fisk, skaldjur, ägg, nötter och frön
• Låg/moderat mängd kolhydrater med fokus på fiberrika gröna grönsaker
9