Artikel,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Del 2: Signalsystemet du inte kände till och hur det påverkar vår hälsa

I förra veckans artikel fick vi lära oss mer om det komplexa "endocannabonioda systemet" (ECS), vart det finns i kroppen och hur det fungerar. I denna artikeln kommer vi gå in närmare kring hur du kan tänka och vad du kan göra för att optimera "ECS" på egen hand.

Det endocannabinoida systemet jobbar alltid efter att hålla homeostas i kroppen och det genom att endocannabinoider ("nycklarna"), receptorer ("hänglåsen") och enzymerna (städarna) produceras, kopplas ihop och ständigt sammarbeta.

Forskning visar idag att i många fall av dysfunktionella störningar (sömnlöshet, pms, inflammationer, värk, oro, depression, psoriasis, acne, hjärtproblematik, etc) i kroppen sker inte detta samarbete då kroppen inte klarar av att tillverka tillräckligt många "nycklar" i den hastighet som krävs för att låsa upp alla "hänglås" som behövs justeras och sedan städas bort.

För att optimera ECS på egen hand finns det en rad saker som gynnar systemet. Dessa är:

 1. Träning
  Du har säkert hört att träning utsöndrar "må-bra-endorfiner". Nu är det även via forskning bevisat att träning ökar produktionen av en endocannabinoid (nyckel) - kallad för anandamid - som frigörs efter träning och bidrar till en mjuk, något euforisk känsla.
 2. Fettintag
  Endocannabinoid är en molekyl kräver fett för att tillverkas, vilket betyder att vi behöver få i oss hälsosamma fetter (omega-3 & 6) för att systemet ska fungera optimalt. Men även förhållandet sinsemellan omega-3 & 6 behöver vara jämt fördelat för att ECS ska fungera optimalt.
  Så att därför se till att intaget av "rätt" omega-6 och av omega-3 är balanserat är en god idé för ett hälsosammare ECS. Mat som innehåller mycket omega-3-fettsyror är exempelvis fisk, skaldjur, alger, lin, hampa, valnötter och ägg, valnötter och frön.
 3. Probiotika och kryddor
  Det finns även vissa belägg för att probiotika ska vara fördelaktigt för att reglera ECS och för att det ska fungera optimalt. En vanlig stam är Lactobacillus acidophilus som finns i många probiotisk produkter på marknaden. Även örter kan öka funktionen i ECS då dessa innehåller mycket näring. Exempel på kryddor är till exempel saffran, oregano, gurkmeja och kanel.
 4. Stress
  Att ständigt vara i "stressat" tillstånd gör att viktiga delar och system i kroppen inte fungerar optimalt eller prioriteras i den mån de behöver. Exempel på system som tex påverkas är matsmältningssystemet och immunförsvaret. Näringsupptaget blir stört då du ständigt är i "fight or flight"-läge, men även risken för inflammationer och infektioner ökar i kroppen. Därför är tid för återhämtning i vardagen en viktig nyckel för detta (du kan läsa mer om olika återhämtningstekniker här).
 5. Sömn
  Se till att sova dina timmar varje natt (mer om sömn i denna artikeln), då sömnbrist har visat sig skapa en obalans i producerandet av endocannabinoiderna.
 6. Tillskott
  Om du vill ge kroppen extra stöd finns det idag tillskott med cannabinoider som till exempel CBD och CBG.

Vad är CBD och CBG?
Som vi nämnde i förra artikeln finns växten Cannabis Sativa, som är ett växtsläkte med (idag vid publicering) 114 olika kända stammar. Precis som växtsläktet pelargon har olika "stammar" som häng, zonale, doftpelargon, m.fl.

Cannabis Sativa innehåller över 400 ämnen, varav det är endast är ett av dessa ämnen som har en psykoaktiv effekt. Detta ämne heter THC och är den främsta orsaken till att Cannabis är så kontroversiellt. Resten av de 399 ämnena är faktiskt av hälsofrämjande sort.

CBD är en förkortning av cannabidiol – ett ämne i hampa utan rusgivande effekt. Det utvinns bl.a. ur laglig industrihampa. Andra cannabidoler är tex CBN och CBG, alla har sin uppgift och roll att spela.

Det fantastiska med dessa föreningar (förutom THC) är att olika cannabinoider interagerar med vårt egna ECS och på så sätt kan de kan användas för att förbättra människors hälsa. Detta genom att det tillsatta CBD, CBG, osv är identiska med det kroppen själv tillverka. Detta innebär att du kan tillsätta "CBD-olja" utifrån så att du stöttar ditt egna ECS genom att förhindra nedbrytningen av dina egna nycklar, eller om du behöver fler nycklar som låser upp hänglåsen. Alltså stöttar du upp ditt egna ECS så det kommer i bättre balans. Lagstiftningen i Sverige säger att du kan använda Cannabinoidprodukter men den måste då vara helt fri från THS.

Cannabis Sativa är en väldigt potent planta med oändliga möjligheter inom många branscher där den används inom olika områden som, t.ex. mat (protein, fett och fiberrik), djurfoder, rep, drivmedel, byggnadsmaterial, tyger och pappersframställning, bara för att nämna några.

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *