Artikel,  Återhämtning,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Kreatin, ett superkosttillskott för vår kropp

Kreatin gör fantastiska saker för oss och våra kroppar, som att tex öka vår energi och styrka men boostar även vår allmänna hälsa och övergripande välbefinnande.

Kreatin är ett ämne som förekommer naturligt i kroppen. Rent kemiskt är det en kombination av de tre aminosyrorna och är ett ämne som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Kreatin hittar vi i livsmedel så som kött och fisk men finns även som tillskott.

Kreatin är också ett av de mest undersökta och säkraste kosttillskotten som finns på marknaden med ett oändligt massa studier i ryggen (PubMed )

Det florera många myter när det gäller kreatin som du säkert ha hört och som får dig att vara tveksam till ämnet; till exempel att det är som en steroid, eller att det skadar våra njurar, eller att det är bara för kroppsbyggare. Men inget av detta är, som tur väl, sant.

Det som däremot händer är att kreatin binder vätska, vilket gör att man kan gå upp något kilo, så det är viktigt att man fyller på med vätska i samband med intag för att inte rubba vätskebalansen.

Faktum är att de som kan dra mest nytta av kreatin är ofta de som inte ens funderar på att ta det – som äldre, vegetarianer, kvinnor och de som brottas med depression eller någon form av hjärnskador t ex hjärnskakning. Självklart kan även idrottare och kroppsbyggare ha nytta av det, men de har i regel redan lite högre nivåer av kreatin i kroppen.

I takt med stigande ålder tappar vi naturligt muskelmassa, och denna process påskyndas under klimakterieåren. Det i sin tur leder till att vi får mindre muskelmassa ju äldre vi blir (minskad ämnesomsättning) samtidigt som styrke- och kraftförlusten ökar markant.

För att motverka detta är styrketräningen en viktig pusselbit, och tillsammans med kreatin kan du på så sätt minska effekterna av detta - och till och med bli ännu starkare än du tidigare varit.

Här är tio bra skäl att överväga att ta kreatin och några tips om hur du använder det effektivt:

  1. Ökar styrka och kraft: Kreatin ger oss mer energi för korta, intensiva träningspass. Det kan hjälpa oss att känna oss starkare, hoppa högre och prestera bättre.
  2. Ökar uthållighet: Kreatin låter oss göra mer arbete på kortare tid och hjälper oss att fortsätta utan att känna oss utmattade.
  3. Hjälper till med fettförbränning: Kreatin kan förbättra våra träningspass, vilket leder till att fler kalorier förbränns och en bättre kroppssammansättning.
  4. Motverkar åldrande: När vi blir äldre förlorar vi styrka och muskelmassa. Kreatin kan hjälpa till att förhindra detta och hålla oss mer aktiva och friska.
  5. Stödjer benhälsan: Kreatin, när det kombineras med styrketräning, kan förbättra bentätheten, vilket är viktigt när vi åldras.
  6. Höjer humöret: Kreatin kan hjälpa till att förbättra nivåerna av signalsubstanser som dopamin och serotonin, vilket får oss att må gladare och mer energiska.
  7. Minskar trötthet: Det kan minska effekterna av sömnbrist, vilket hjälper oss att förbli alerta och fokuserade.
  8. Förbättrar metabolisk hälsa: Kreatin kan gynna diabetiker och förbättra den övergripande metaboliska hälsan.
  9. Förbättrar hjärnfunktionen: Våra hjärnor behöver mycket energi, och kreatin tillhandahåller det, vilket leder till bättre kognitiv funktion.
  10. Snabbar upp återhämtningen: Efter en hjärnskakning eller hjärnskada kan kreatin hjälpa till att minska skadorna och underlätta återhämtningen.

För att få ut det mesta av kreatin, överväg att lägga till det i din kost, särskilt om du inte äter mycket kött. Även en liten daglig dos kan vara fördelaktig. Du kan ta det med kolhydrater eller protein, helst inom en timme efter din träning. Glöm inte att fylla på med vätska så du håller din vätskebalans.

Utöver dessa fördelar kan kreatin även hjälpa vid ledproblem, sänka kolesterol och fettsyror samt påskynda läkningen av skador.

Så, oavsett var du befinner dig i ditt liv kan kreatin kan vara ett utmärkt tillskott för att hjälpa dig bygga en hållbar och stark kropp.

Rådfråga din PT/tränare eller personal i välsorterade hälsoaffärer angående mängd beroende på dina förutsättningar.

10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *