Artikel – Koffein och de kvinnliga hormonerna
Koffein är ett ämne som har varit föremål för omfattande debatt med forskning som pekar på både positiva och negativa hälsoeffekter. De positiva effekterna som hjärnhälsa till en lägre risk för typ 2-diabetes, dessa samband verkar härstamma från kaffets antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen. Däremot finns det fortfarande en brist på forskning som undersöker specifikt hur koffein påverkar våra kvinnliga könshormoner men det många vittnar om är de negativa upplevelserna särskilt när koffein konsumeras i kombination med en redan stressig livsstil.
Det är kanske inte så konstigt då sanningen är att kaffe, eller koffein i kaffe, kan påverka varje person på olika sätt. Koffein är en stimulant, och beroende på din hälsostatus, genetik eller etnicitet kan du ha svårare att bearbeta det och eliminera det från din kropp.
Du har säkert vänner eller familj i din omgivning som kan dricka flera "baljor med koffein" utan att märka något medans andra inte kan somna på kvällen då de drack en kopp kaffe efter lunchen?
Jag är uppvuxen i en familj där vi alltid hade kvällsfika innan sänggående. Så varje kväll runt 21.00-tiden så dukades det upp med kvällsmacka och kaffe (annan dryck till barnen) innan sänggående. De gör så än idag! Själv, skulle jag aldrig somna. Faktum är att efter graviditeten kan jag max dricka en kopp kaffe om dagen och det måste vara på morgonen annars kommer aldrig John Blund till mig den natten.
Samma nyanserade förhållande finns mellan koffein och dina hormoner. Koffein kan vara ett problem för vissa människor, medan andra kan komma undan med att dricka det dagligen. Det är utmanande (även för forskare) att fastställa exakt effekten av koffein på hormoner eftersom hormoner är så komplexa och ständigt förändras under hela livet.
Koffein påverkar kroppen genom att stimulera nervsystemet och blockera adenosin, en signalsubstans som gör dig trött. Responsen på koffein varierar mellan personer på grund av omsättning och hormonförändringar. Stress och utmattning kan även påverka hur du reagerar på koffein. För de som har balanserade hormoner och gillar kaffe i måttliga mängder är det troligen okej, men koffein kan förvärra befintliga obalanser snarare än orsaka dem.
Här kommer ett antal exempel på hur koffein kan påverka oss som kan vara bra att känna till, oavsett vart du befinner dig i livet:
Koffein och dina östrogennivåer
Koffein kan påverka östrogennivåerna men detta varierar mellan olika populationer. En studie visade att vita kvinnor som drack mer kaffe hade lägre östrogenkoncentrationer, medan asiatiska kvinnor hade ökade nivåer. Anledningen till dessa skillnader tros vara kopplad till genetiska skillnader i ett enzymet som metaboliserar både koffein och östrogen. Så har du låga nivåer av detta enzym så kan extra koffein på det möjligen förvärra hormonbalansen.
Koffein och din stressnivå
Kortisol är ett stresshormon och har du mycket stress i sitt liv så kan det leda till förhöjda kortisolvärden (kronisk stress) som i sin tur påverka vår hormonbalans. Koffein är känt för att öka kortisolnivåerna, och är du redan stressad så blir du mer känslig för koffein. Om du redan upplever utmattning, stress och dålig sömn kan kaffe, trots att det verkar hjälpa, faktiskt förvärra problemet genom att påverka centrala nervsystemet och öka kortisolnivåerna.
Koffein och progesteron
Det finns väldigt få studier på hur och om koffein skulle påverka progesteronet. Men en slutsats man kan tänka sig är att det vi vet idag är att stress saktar ner produktionen av könshormoner, inklusive progesteron, då kroppen anpassar sig evolutionärt för att prioritera överlevnad framför reproduktion. Även om en enstaka kopp kaffe inte direkt påverkar progesteronnivåerna, kan koffeinet, särskilt vid långvarig stress, minska binjurehälsan och därigenom sänka progesteron som en del av det större sammanhanget.
Koffeinets halveringstid
Halveringstid är ett begrepp du säkert kommer ihåg från kemilektionen i skolan. Det är bland annat ett sätt att mäta hur länge det tar för kroppen att göra sig av med hälften av en substans, och när det gäller koffein, tar det i genomsnitt 3 till 5 timmar för kroppen att eliminera hälften av den intagna koffeindosen.
Så, ett räkneexempel kan då se ut såhär:
Om du till exempel dricker en kopp kaffe på morgonen och den har 100 milligram koffein, kommer det att ta ungefär 3 till 5 timmar för din kropp att bryta ner och eliminera hälften av den koffeinen. Efter ytterligare 3 till 5 timmar kommer ytterligare hälften av koffeinen att vara borta, alltså 25% och så vidare.
Det är därför viktigt att förstå att dricker du kaffe sent på em så kommer det antagligen påverka din sömn. Det är dock viktigt att komma ihåg att individuella skillnader, som genetik och andra faktorer, kan påverka hur koffein påverkar varje person. Du kan testa detta om du är intresserad genom ett sk DNA-test som finns att göra för att skicka på analys.
Koffein och dess positiva biverkningar
Det som då vissa studier pekar på är att koffein kan bidra till positiva effekter som tex minskad risk för demens eller Alzheimers sjukdom, långsammare kognitiv nedgång senare i livet och minskad risk för Parkinsons sjukdom.
Slutsats
Slutsaten är att vi behöver mer forskning på kvinnliga könshormoner och dess effekter av koffein. Men om du kämpar med hormonobalanser som till exempel PCOS, oregelbunden mens, sköldkörtelsjukdom, utebliven ägglossning, svårt att bli gravid, PMS, jobbigt förklimakterie/övergångsfas) eller kroniskt stress och sömnproblem, kanske du behöver undvika koffein - åtminstone för tillfället.
Kom ihåg att oftast när vi pratar koffein tänker vi "i vår generation" på kaffe, men detta gäller även andra drycker som innehåller koffein som till exempel läsk, energidrycker, vissa te-sorter, etc.
Referenser:
Schliep KC, Schisterman EF, Wactawski-Wende J, et al.. Serum caffeine and paraxanthine concentrations and menstrual cycle function: correlations with beverage intakes and associations with race, reproductive hormones, and anovulation in the BioCycle Study.. Am J Clin Nutr.. 2016. 104. 155-163.
Kotsopoulos J, Eliassen AH, Missmer SA, Hankinson SE, Tworoger SS.. Relationship between caffeine intake and plasma sex hormone concentrations in premenopausal and postmenopausal women. Cancer.. 2009. 115. 2765-2774.
Lovallo WR, Whitsett TL, al'Absi M, Sung BH, Vincent AS, Wilson MF. Caffeine stimulation of cortisol secretion across the waking hours in relation to caffeine intake levels.. Psychosom Med.. 2005. 67. 734-739.
Lovallo WR, Farag NH, Vincent AS, Thomas TL, Wilson MF.. Cortisol responses to mental stress, exercise, and meals following caffeine intake in men and women.. Pharmacol Biochem Behav.. 2006. 83. 441-447.
Eskelinen MH, Kivipelto M.. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease.. J Alzheimers Dis. 2010. 20. S167-S174.
Ren X, Chen JF.. Caffeine and Parkinson's Disease: Multiple Benefits and Emerging Mechanisms. Front Neurosci.. 2020. 14. 602697.
Ochoa-Rosales C, van der Schaft N, Braun KVE, et al. C-reactive protein partially mediates the inverse association between coffee consumption and risk of type 2 diabetes: The UK Biobank and the Rotterdam study cohorts. Clin Nutr. 2023. 42. 661-669
En kommentar
Pingback: