Artikel,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Maghälsans koppling till den kvinnliga menstruationscykeln

Forskningen kring sambandet mellan god hälsa och tarmmikrobiomet är något som växer för varje år. Tarmens balans och mångfald spelar en avgörande roll för hälsosam matsmältning och immunförsvar, men ur ett kvinnligt perspektiv är dess påverkan ännu mer omfattande.

Forskning visar att tarmbiomet är nära relaterat till kvinnlig hälsa, inklusive vaginal hälsa och den kvinnliga hormonbalans. I veckans artikel kommer vi utforska hur maghälsan kan påverka menstruationscykeln.

I din mage/tarm bor det bakterier, svampar och virus och precis som i vilken annan gemenskap som helst så vill du ha ett mångfald av vänliga bakterier så inte de dåliga bakterierna ska ta över och skapa obalans. Obalansen som kan uppstå kallas för "dysbios" och kan störa ditt humör, ämnesomsättning, immunitet och menstruation.

Du vet säkert vid detta laget att ditt hormonsystem påverkar alla system i hela kroppen - även ditt mag- och tarmsystem. Därav uttrycket "är magen glad, är människan glad" som Gustaf i "Svensson, Svensson" alltid säger.

Tarmhälsa och kopplingen till din menstruationscykeln
Jag ska försöka ge dig en enkel förklaring på något ganska komplex. Östrogen produceras främst i dina äggstockar och cirkuleras över hela din kropp där det verkar på andra vävnader och organ. När det når levern så kommer levern att bryta ner östrogenet och skicka det vidare till tarmarna där de ska tas hand om för att sedan lämna kroppen med din urin och avföring.

Men det finns vissa tarmbakterier som vid en obalans kan vara för många och som då kan "återaktivera" östrogenet som då kan återabsorberas i blodet och därmed öka nivåerna av cirkulerande östrogen på en mycket högre nivå än vad som är tänkt från början. Vilket då kan leda till stora obalanser i förhållandet mellan östrogen och progesteron, s.k östrogendominas.

Din tarmhälsa och den komplexa mikrobiella mångfalden kan ha betydande inverkan på hur effektivt din tarm reglerar och återcirkulerar östrogen, vilket är speciellt relevant för fertila kvinnor. Om ditt mikrobion i mag och tarmkanalen, det vill säga det ekosystem av bakterier i tarmen, är ur balans och producerar överflödigt "med de onda bakterierna" (som skapar enzymet som återaktivera östrogenet), kan detta leda till förhöjda nivåer av totalt östrogen i kroppen.

Denna obalans av östrogen kan i sin tur orsaka mer påtagliga och smärtsamma menstruationer, samt förvärrade PMS-symtom för kvinnor.

Optimera din hormonella balans och välmående genom att stärka din tarmhälsa
Att ta kontroll över sin tarmhälsa är verkligen nyckeln till att balansera dina hormoner. Eftersom många faktorer påverkar både din mikrobiota och hormonhälsa, kan små förändringar i din livsstil göra stor skillnad. Därav att många som jobbar med en "holistisk" helheten ofta titta på magen och återställer maghälsan i första hand (som tex, "läckande tarm", SIBO, chrons's, inflammerad tarm, näringsbrister mm.) Detta bryr sig inte den traditionella vården om lika mycket tyvärr.

Att minska stress i din vardag är en av de första stegen mot en hälsosam balans. Det kan vara genom mindfulness, yoga eller andra avkopplande aktiviteter som ger dig möjlighet att hantera dagliga påfrestningar.

Dessutom spelar näringsintaget en avgörande roll. Att inkludera fiberrika grönsaker och fermenterad mat i din kost kan stärka din tarmhälsa och därmed bidra till hormonell balans.

För att ta dina hälsosamma vanor till nästa nivå kan du överväga att minska ditt intag av raffinerat socker och alkohol. Dessa förändringar kan vara små, men de utgör grunden för en sund hormonbalans och en blomstrande mikrobiota.

Nu när du har skapat denna hälsosamma grund är det också en bra idé att utforska probiotiska tillskott. Dessa tillskott kan vara ett utmärkt sätt att stödja och förbättra din tarmhälsa genom att introducera en mångfald av gynnsamma bakterier i din kropp.

Referenser:

d'Afflitto M, Upadhyaya A, Green A, Peiris M. Association Between Sex Hormone Levels and Gut Microbiota Composition and Diversity-A Systematic Review. J Clin Gastroenterol. 2022. 56(5). 384-392

Alexandra Kautzky-Wille. The relationship of the intestinal microbiome and the menstrual cycle - full text view. ClinicalTrials.gov. 2022

Ervin SM, Li H, Lim L, et al. Gut microbial β-glucuronidases reactivate estrogens as components of the estrobolome that reactivate estrogens. J Biol Chem. 2019. 294(49). 18586-18599

5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *