
Artikel – Mat och inflammationer, och vad du kan göra åt det
Du har säkert hört det förut - vi är vad vi äter - men, även det vi tar upp. Det innebär att allt vi stoppar i vår kropp kommer påverka oss på ett eller annat sätt. Men även hur vi behandlar vår kropp i form av stress, sömn, motion, oxidativ stress, rökning och vikt spelar in i "hälsopusslet".
Hur mycket du tål eller hur mycket din kropp klarar av är individuellt och beror dels på din genetik, dels hur din livsstil ser ut. Hur dessa två balanseras påverkar i sin tur hur du triggar dina gener.
Det vi vet idag är att viss mat är mer inflammationsframkallande än annan, men hur vi svarar på denna är olika från person till person.
Exempel på mat som kan påverka detta är bland annat socker, mejeriprodukter, spannmål (framförallt vitt mjöl), och industriellt, framställda oljor som en bidragande orsak till vissa utav dagens livsstilssjukdomar. Dessa är till exempel vanliga utmaningar som allergier, eksem, astma, IBS, Crohns sjukdom, depression, PMS/hormonrubbningar, mm.
Det vita sockret, stärkelsesirap, vete och andra typer av s.k. snabba kolhydrater höjer ditt blodsocker och verkar som "rivjärn" i våra blodkärl, vilket gör att vävnader kan klibba ihop och påverka oss negativt, öka mängden fria radikaler och verkar inflammatoriskt i kroppen.
Vad kan vara bra att känna till:
- I tidigare artiklar har vi lärt oss mer om fascian, kroppens bindväv, och även den påverkas av socker. Det socker som inte förbränns direkt påverkar fascian negativt; bland annat genom att denna blir mindre elastisk och mer stel.
- Vid högt intag av spannmålsprodukter kan det vara bra att tänka på att detta kan bidra till ett förhöjt blodsocker och därifrån driver på inflammationer i kroppen.
- För mycket mejeriprodukter kan fungera på ett liknande sätt som spannmålsprodukter ovan och driver på inflammationer i kroppen.
- Vegetabiliska oljor - så som solros-, majs-, & sesamolja - innehåller primärt omega-6 (det mindre goda fettet) som tränger undan omega-3 (det goda fetter) och påverkar inflammationer.
- Transfetter - som är det mest inflammationshöjande du kan äta - är industriellt framtagna och finns i mycket "skräpmat" (kakor, godis, glass, etc) och snabbmat.
Så, vad kan du tänka på för att stötta din kropp lite extra?
- Äta mer oupphettad mat, särskilt grönsaker
- Äta stor mängd grönsaker, både oupphettade och upphettade
- Ta för varan att steka i smör, ghee, talg eller extra virgin kokosfett
- Äta mat med hög halt Omega-3, vitaminer, mineraler och antioxidanter
- Ha många färgglada ingredienser på tallriken (mer antioxidanter)
- Äta mycket ekologiskt och närproducerat
- Motionera regelbundet (gärna 3o min per dag)
- Hålla en stabil blodsockernivå
- Värna om din sömn (7-9 timmar per natt)
Om du upplever att du har olika typer av hälsorelaterade problem, till exempel problem med magen eller låg energi, kan det vara mycket värt att se över punkterna ovan för att hjälpa dig kropp att läka sig själv.
Vi på Life At Core vill aldrig utesluta något, utan genom denna typ av artikel vill vi medvetandegöra vad som kan påverka vår hälsa - och hur du själva genom medvetna val kan stärka den.
Som vi alltid säger, "Du kan äta allt, men inte alltid."
7

En kommentar
Pingback: