Artikel,  Kvinnohälsa,  Lifedesign,  Livsinspiration,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Verktyg för en hälsosammare (arbets)dag

Många av oss upplever att allt går lite snabbare för varje dag. Utvecklingen inom teknologin går i en rasande takt och tempot är högt för många av oss.  Även om det är en utvecklande tid på många sätt, ställer den höga krav och sanningen är att livet är inte idealiskt för någon. Vi har en plan och sedan kommer ”livet” emellan. Känner du igen dig?
Är du dessutom mån om din hälsa och ditt välbefinnande, oavsett eventuella målsättningar, är hälsosam mat en viktig pusselbit. Därför finns faktiskt verktyg för att äta bra även när du är upptagen.

Vi kan inte göra allt, men vi kan alltid göra något.

Är det stressigt mellan hämtningar från skola, aktiviteter eller möten? Skapa ett ”Resque Kit” att ha i till exempel handskfacket i bilen eller i portföljen. Kombinera ihop dina favoriter av nötter, frön, frukter, avokado, kokta ägg eller annat som är smidigt att ha med. På så sätt har du alltid bra och näringsrika alternativ till hands när behovet är som störst.

Psst. Behöver du tips på ett smidig energibar att ta med "on the go"? Ta del av vårt recept här.

Ät en balanserad måltid innan du ska iväg. Genom att äta något som får dig att känna dig nöjd och behagligt mätt undviker du att hamna i en dipp inom någon timme och känna ett sug efter snabb energi. Bensinstationer har även idag många hjälpsamma och hälsosamma alternativ när du är på resande fot. Frukt, nötter och färdiga sallader är några alternativ som kan hjälpa när du som mest behöver dem.

Vilka frågor vi ställer oss själva och hur vi väljer att se på de situationer som uppstår har ofta en väldigt stor påverkan på hur resultatet blir – oavsett vad vi tar oss för i livet.

Vilka är dina viktigaste vanor i ditt liv?

Här kommer därför fem tips & trix för att hjälpa dig må lite bättre om du har ett liv som inte bara går ut på att planera hur din träning ska läggas upp eller vilka måltider som ska ske på ett givet klockslag:

  • Sikta på ett det ”bästa” möjliga valet –  inte det ”perfekta”
   Att jaga det ”perfekta” kan ibland vara en stor stress. Gör det ”bästa” möjliga valet utifrån den situation du befinner dig i. Livet går vidare och fortsätt sedan med dina goda val. Det hjälper dig även att undvika ”nu-är-det-kört-så-jag-kan-lika-gärna-äta-en-chipspåse-med”-mentaliteten.

 

  • Tänk efter, före
   Vid resor, aktiviteter eller andra delar där det kan vara en utmaning att ha stenkoll på matvalen kan det vara en god idé att tänka till innan du åker. Vilka restauranger ligger i närheten av hotellet? Vad kan jag handla lunch eller mellanmål i området där jag jobbar? Gör en snabb Google-sökning på dina resmål så får du snabbt en uppfattning om hur du kan göra de bästa möjliga valen längs resans gång.

 

  • Det är okej att vara hungrig.
   Vi har en fantastisk kropp – en organism vi hela tiden lär oss mer kring. Rent evolutionsmässigt har vi dock inte haft tillgång till mat i överflöd, utan har under vissa perioder varit tvungna att ha ett relativt lågt energiintag. Den klarar - för det mesta och för de flesta -  att gå utan mat i några timmar. Drick gärna lite extra vatten om du känner dig sugen – en vanlig signal för törst uppfattar vi ofta som sötsug.

 

  • Vilka är dina ”keystone habits”?
   Vilka är dina viktigaste vanor i ditt liv? Sånt du väldigt sällan missar? Ett äpple om dagen, löppasset på helgen i skogen, fem minuter mindfulness eller 10 minuter stretching varje dag innan du lägger dig? Att veta vad som är viktigt för dig för att du ska må bra och medvetandegöra det hjälper det dig att prioritera även när det är som mest stressigt. En reklampaus är ca fem minuter; det blir en hel del stretching eller annan tid för att främja din hälsa på ett år om du gör något kreativt under pauserna för ditt favoritprogram.

 

Vi kan inte göra allt, men vi kan alltid göra något.

4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *