Artikel,  Återhämtning,  Kvinnohälsa,  Lifedesign,  Okategoriserade,  Tips

Artikel – Hur du förbättrar din tarmhälsa genom mat och livsstil

Tarmhälsa är avgörande för vårt allmäna välbefinnande. En frisk tarm kan förbättra matsmältningen, stärka immunförsvaret och till och med förbättra vår mentala hälsa. Visste du att maj dessutom är “Mental Wellness Awareness Month”, så därför belyser vi det lite extra.  

I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på hur du kan förbättra din tarmhälsa genom att göra medvetdna beslut kring ditt näringsintag och din livsstil. 

Balansera mera
Att äta en balanserad kost är avgörande för god tarmhälsa.När vi ger kroppen mat som är rik på fibrer, frukt och grönsaker hjälper vi den att främja tillväxten av friska och nyttiga tarmbakterier. Några av de bästa livsmedel för tarmhälsa är bl.a.:

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Surkål
 • Kimchi
 • Kombucha
 • Fullkorn
 • Bönor
 • Nötter och frön

Undvik bearbetade livsmedel
Bearbetade livsmedel har ofta höga nivåer av socker, salt och ohälsosamma (s.k. industriella) fetter. Dessa livsmedel kan störa balansen mellan bakterier i tarmen och leda till inflammation. För att förbättra din tarmhälsa är det bäst att undvika bearbetade livsmedel och välja obearbetad mat istället. Ett enkelt sätt att komma ihåg det är att välja mat som är så nära sin “naturliga förpackning” som möjligt. Ett exempel är äpple före äpplemos. Hänger du med? 

Drick upp!
Att dricka mycket vatten är även det viktigt för en god tarmhälsa. Vatten hjälper till att spola ut gifter och slaggprodukter från kroppen, vilket kan hjälpa till att förbättra matsmältningen. En bra metod för att räkna ut hur mycket vatten du bör behöva per dag är att ta din kroppsvikt i kg * 0,033. Då får du en bra måttstock i liter. Kom ihåg att du även får i dig vätska från maten du äter, så du behöver alltså inte dricka allt. 

Andas
Stress kan ha en negativ inverkan på tarmhälsan. När vi är stressade producerar våra kroppar hormoner som kan störa balansen av bakterier i tarmen. För att förbättra tarmhälsa är det viktigt att hantera stress. Några effektiva stresshanteringstekniker inkluderar:

 • Yoga
 • Meditation
 • Djupandning
 • Fysisk aktivitet

Psst.. Då vi är många som har svårt att andas på ett sätt som kroppen föredrar, och ibland behöver påminnas om det kommer vi därför tillägna nästa veckas artikel kring just andning.

Zzzzzzzzzz…
När vi sover reparerar och återställer våra kroppar sig själva, vilket kan hjälpa till att förbättra matsmältningen. Sikta på att få minst sju till åtta timmars sömn per natt

Förbättring av tarmhälsa är avgörande för allmänt välbefinnande. Genom att göra kost- och livsstilsförändringar, som att äta en balanserad kost, undvika bearbetad mat, hålla sig hydrerad, hantera stress och få tillräckligt med sömn, kan du förbättra din tarmhälsa och njuta av alla fördelar som kommer med det.

3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *