Artikel,  Återhämtning,  Kvinnohälsa,  Okategoriserade

Artikel – Ljusets påverkan på vår hälsa (2/2)

I den här veckans artikel fortsätter vi vår serie om hur ljus påverkar vår hälsa. Om du missade den första delen av serien kan du hitta den härI denna artikeln ska vi fördjupa oss i den positiva påverkan av rött ljus på vår hälsa.

Det finns ungefär 6 000 vetenskapliga studier som fokuserar på rött ljus (620-750 nm) och nära infrarött ljus (750-850 nm). Detta höga antal studier beror på att forskningen har upptäckt de mest fördelaktiga hälsoeffekterna i dessa specifika områden av ljusspektrumet.

Rött ljus, som vi kan se med våra ögon, kan tränga in i vävnader, men dess effekt är begränsad. Endast 80% av ljusenergin absorberas inom de yttersta 2 centimeterna. Nära infrarött ljus, som inte är synligt för ögat, kan tränga ännu djupare in i våra vävnader. Cirka 50% av detta ljus kan nå så långt som 8 centimeter in i kroppen, och ungefär 1% kan tränga så djupt som 20 centimeter in, vilket möjliggör påverkan på centrala delar av hjärnan och inre organ.

Men vad är det som gör rött ljus, särskilt nära infrarött ljus, så fördelaktigt för vår hälsa?
Det här beror på hur ljuset påverkar fotoacceptorer inne i våra celler och dess inverkan på mitokondrier, som fungerar som cellens kraftverk och producerar energi, och på ATP-produktion, som ger oss energi till våra muskler och hjärna. En ökad produktion av ATP leder till cellförnyelse, förbättrad cirkulation av både blod och lymfa, samt minskade inflammatoriska processer.

Eftersom alla kroppens processer drivs av ATP är detta en avgörande faktor som påverkar många aspekter av vår hälsa. Det är som att optimera kroppen på ett naturligt sätt, liknande hur du kompletterar din kost med tillskott för att uppnå bästa resultat.

Rött ljus har också visat sig aktivera våra egna stamceller, vilket förklarar många av dess läkande egenskaper. När rött ljus når cellen startar den processen att dela sig och återuppbygga sig.

Här är några områden där rödljusbehandling har visat sig vara fördelaktig, särskilt med hänsyn till kvinnors hälsa:

 • Hud och åldrande: Rött ljus påverkar fibroblaster, celler som producerar kollagen och elastin i huden. Det ökar också produktionen av ATP i hudceller. Stimulering av kollagenproduktionen minskar rynkor, ger huden fastare struktur och minskar bristningar.
 • Sköldkörtelhälsa: Sköldkörteln är en körtel som ligger relativt ytligt i kroppen. Studier har visat lovande resultat där nästan 30% av patienterna kunde minska eller sluta ta sin medicin (dock bör sådana förändringar alltid göras under övervakning av en läkare).
 • Viktminskning: Forskning tyder på att rödljusbehandling kan vara en fördelaktig komplettering till viktnedgång, eftersom det ökar fettcellers frisättning av fett, tack vare den ökade ATP-produktionen. Detta innebär att det kostar mer energi att använda fettet som bränsle.
 • Smärtlindring och PMS-symtom: Rödljusbehandling kan lindra akut smärta genom att förbättra blodcirkulationen. Det kan betraktas som ett alternativ till läkemedel för smärtlindring.
 • Ångest: Människor har rapporterat ökat välbefinnande på grund av förbättrad sömn och frisättning av endorfiner, vilket har lett till minskad ångest.
 • Tarmsjukdomar och magbesvär: Eftersom en viss mängd ljus tränger så djupt in i kroppen kan det vara tillräckligt för att påverka tarmhälsa och olika magbesvär.

Forskning antyder att kvinnor kan uppleva starkare effekter av rödljusbehandling än män, och deras behandlingstider kan vara något kortare. Skillnaden kan vara marginell, men man uppskattar att den kan vara cirka 10% kortare.

Hur får du i dig det röda ljuset?
Det är värt att notera att det mest fördelaktiga ljuset ofta är det som liknar morgon- och kvällssolens ljus.

Vid dessa tidpunkter har solens strålar mer rött ljus jämfört med UV-ljus, vilket är skadligt för huden. Det är därför viktigt att tillbringa tid utomhus och andas frisk luft året om, eftersom vi trots allt spenderar en betydande del av vårt vakna liv inomhus.

Det finns idag olika storlekar på rödljuspaneler som du kan använda hemma. Jag har personligen använt en sådan panel dagligen i ungefär ett år nu. Effekterna på min kropp har varit mångfacetterade, och framför allt har mina hormonella besvär nästan helt försvunnit.

Min sömn har förbättrats, min menstruationscykel är mer balanserad, och jag har kunnat sluta ta min sköldkörtelmedicin för tio månader sedan.

Dessutom var min hud så väl förberedd på solen under sommaren att jag blev solbränd bara av att gå till brevlådan. 😉

2

2 kommentarer

 • PiaG12

  Hej, jag har precis läst artikeln om ljusets påverkan. Jag skulle gärna vilja ha några tips på försäljningsställen av solpaneler. Detta verkar väldigt intressant och skulle gärna vilja prova. Tack för en bra site! 🙂

  • JennyAhlin

   Hej!
   Vad kul att du gillar den! När det gäller vilken lampa man ska ha så behöver du läsa på för nu när ”folk” fått upp ögonen för det så är det även fler sajter som vill sälja det 😉 Men jag har själv och rekommendera https://nutrilight.se då det är ett svenskt företag med Fredrik i spetsen och han har även gett ut en bok precis om rödljusterapi. Men gå in på deras hemsida och läs på och se hur ditt förtroende känns för dem. Finns mycket att läsa på om rödljusterapi på deras sida. //Jenny

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *