
Artikel – Sexuell hälsa och intimitet när vi åldras
Hormonförändringarna när vi åldras kan påverka din kropp, men det betyder inte att ditt sexliv är över. Att förstå de underliggande orsakerna till dessa förändringar - både fysiska och emotionella - kan hjälpa dig att utveckla en plan för att återigen känna dig som dig själv.
Sex och den sexuella lusten är högst individuell och det är helt normalt att den förändras när vi åldras. Ungefär hälften av alla kvinnor upplever sexrelaterade problem i medelåldern.
Det är vanligt att kvinnor inte söker hjälp för dessa problem, antingen på grund av skam eller för att de tror att det är en normal del av att åldras. Men det betyder inte att det är normalt för det. Det finns sätt att hantera förändringarna och fortsätta ha ett hälsosamt sexliv.
Hormonförändringar som sker när vi åldras är centrala för de fysiska och emotionella förändringarna. Några viktiga hormoner att tänka på i samband med att vi åldras och som påverka vår sexuella hälsa är bland annat:
- Östrogen håller vävnader fuktiga och påverkar lusten avsevärt.
- Progesteron påverkar humörförändringar, sömnlöshet, nattsvettningar som i sin tur kan leda till förändringar i sexlusten.
- Testosteron påverkar begär och sex, och studier tyder på att låga testosteronnivåer kraftigt kan minska begär och sexuell tillfredsställelse hos kvinnor. Det är viktigt att tänka på att låga testosteronnivåer kan leda till fler symptom än bara låg libido. Om du har svårt med ditt humör, muskelmassa eller vikt kan det därför vara dags att undersöka låga testosteronnivåer.
Orsaker bakom minskad sexlust
Orsakerna till minskad sexuell lust och njutning varierar från person till person, kan vara många olika faktorer och är således komplexa. Att göra studier om sex och lust är utmanande eftersom lust och sexuell lust upplevs så subjektivt då det påverkas av både fysiska, fysiologiska, psykologiska, sociala och kulturella faktorer - och alla dessa är minst sagt individuella.
Men, när vi åldras och våra hormoner börja fluktuera kan det minskande östrogenet, och kanske till och med testosteronet, leda till minskad vaginal- och bäckenbottenshälsa, ökad risk för urinvägsinfektioner, svaghet i bäckenbotten, urininkontinens och framfall av vävnad kan följa med dessa hormonförändringar och förvärras när vi åldras.
Det kan finnas flera orsaker till minskad lust, inklusive hormonella obalanser, obehag under sex, svårigheter att uppnå orgasm och kroppsbildsproblem, vilket kan göra det svårt att njuta av sex.
Här är några exempel:
- Vaginal torrhet under åldrandet beror på minskad östrogen och påverkar sexlivet negativt. Det minskar den "naturlig smörjning" och blodflödet och kan göra sex smärtsamt. Detta kan leda till minskad lust och ökad risk för urinvägsinfektioner.
- Oregelbundna menstruationer är ibland den första signalen när vi kommer upp i ålder och beror oftast på att progesteronet minskar i kroppen vilket ibland många upplever som tyngre & längre PMS-perioder. Allt detta påverka sexlusten och hur du ser på dig själv.
- Att nå orgasm innebär både fysiska och psykologiska aspekter av sex. Fysiska förändringar som kan ske är minskad känslighet i klitoris, som kan påverka din förmåga att nå orgasm. Psykologiska faktorer som humör, kroppsbild och relation med din partner kan också spela en roll.
- Den emotionella delen är minst lika viktig att nämna. När hormonerna förändras och de åker berg- & dalbana så kan vi även få rubbningar i sömnen, självbilden, självförtroende, symtom på depression och ångest då könshormoner och signalsubstanser är kusiner till varandra.
Vad kan jag göra för att förbättra min sexuella hälsa?
Det finns dock saker du kan göra förebyggande när det gäller hormonell och sexuell hälsa när vi åldras då det är oundvikligt och vi alla kommer vandra den vägen förr eller senare.
- Stresshantering: Idag vet vi att stress minskar libido, så riktade åtgärder för att minska din stress är självklara. Stress ökar kortisolutsöndringen i kroppen och kan göra det svårare att gå ner i vikt. Det öka ditt blodsocker och påverka dina binjurar negativt. Stress gör dig också trött och kan minska din sexlust. Att ta hand om dig själv, oavsett om det innebär yoga, meditation eller att ta några minuter att andas och centra dig själv, kan göra en skillnad.
- Näring är avgörande: Att säkerställa att du får alla nödvändiga näringsämnen för att stödja hälsosamma hormoner. Antioxidanter, fibrer, protein, högkvalitativa fetter, vitaminer och mineraler kan alla påverka symtom och sexlusten.
- Fysisk aktivitet: Träning kan hjälpa till genom att öka endorfiner för att förbättra ditt humör, förbättra sömnen, öka muskelmassa och minska stress, vilket är faktorer som bidrar till en hälsosam sexlust.
- Kommunikation med din partner: Det är inte alltid enkelt men jag skulle säga att det är nödvändigt med kommunikation kring detta och då kan ni tillsammans skapa en vägkarta för att navigera genom dessa förändringar i ert sexliv.
- Hormonersättningsterapi har betydande fördelar för kvinnors sexuella hälsa, vilket ytterligare understryker vikten av att hormoner och hur viktigt det är att ha dem i balans när det gäller "hela vår livshälsa". Så ta hjälp av en kunnig och medicinsk utbildad gynekolog.
- Vaginala fuktgivare och glidmedel: Dessa kan göra sex mer njutbart och hjälpa till att minska smärta eller friktion under samlag.
- Jobba med dig själv: Vet du vad du själv njuter av? Om inte så kanske det är dags att utforska din egen njutning och hur du vill ha det för att kommunicera ut det till din partner.
För att summera artikel är därför vår mat, eventuella kosttillskott, vår sömn och vår stressnivå samt kommunikationen med din partner kan alla hjälpa till när dina hormoner förändras.
Med rätt verktyg kan du se fram emot ett hälsosammare sexliv oavsett ålder.
Referenser:
Thomas HN, Neal-Perry GS, Hess R.. Female Sexual Function at Midlife and Beyond. Obstet Gynecol Clin North Am. 2018. 45. 709-722.
Zhang C, Zhao M, Li Z, Song Y.. Follicle-Stimulating Hormone Positively Associates with Metabolic Factors in Perimenopausal Women. Int J Endocrinol.. 2020. 2020. 7024321.
En undersökning om sexlivet kvinnor 50+
https://www.doktorn.com/wp-content/uploads/old/DOKTORN_Rapport_sexlivet%20kvinna%2050+.pdf
New Menopause Study Reveals Three Key Insights About Symptomshttps://www.forbes.com/sites/brittanybarreto/2023/10/18/new-menopause-study-reveals-three-key-insights-about-symptoms/?sh=46ab5edd4cbb
RFSU Klimakteriekollen (Undersökningen är statistiskt säkerställd och genomförd av IPSOS på uppdrag av RFSU. Den bygger på 3000 intervjuer med kvinnor i åldern 45-65 i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Datainsamlingen genomfördes i februari 2022.)
https://www.rfsu.se/globalassets/pdf/rfsu-klimakteriekollen-2023.pdf
2

