Artikel – Del 2: Kvinnans hormonförändringar bygger om kroppen i varje cykel
I vår förra artikel "Del 1: Kvinnans hormonförändringar bygger om kroppen i varje cykel", lärde vi oss mer om vad fascia är, vad den gör i kroppen och hur vi kan påverka den. I veckans artikel kommer vi gå in mer på djupet kring den förvandling som varje månad sker i kvinnors kropp och fascians inverkan på denna cykel.
Menscykel, gavidiet, klimakteriet och fascia
Förutom att fascian påverkar vår rörelseförmåga spelar den även en roll för våra könshormoner. Detta då fascians celler har receptorer för olika könshormoner för att kunna svara på hormonernas signaler. Det man har sett i forskningen är att fascian förändrar sin kollagentyp under kvinnans menscykeln beroende på vilket hormon som är dominerande.
I den senare delen av den första fasen i cykeln (follikulärfasen) fram till ägglossningens slut, går fascians celler över till att producera mer av kollagen typ III (en "lösare/finare" version av kollagenet) och minskar sin produktion av kollagen typ I (den något fastare versionen av densamma).
Detta sker då det är i den perioden som östrogenet är mer dominerande i kroppen.
En slutsats vi kan dra av detta är att efter mensen och runt ägglossning - och/eller vid en graviditet - då östrogenet är dominant har vi mer av ett "svagare/lösare" kollagen som produceras i kroppen och som i sin natur är mer flexibelt och töjbart.
Det innebär att du blir mjukare i fascian (kollagen typ III ökar), dock mindre stabil (kollagen typ I minskar). Det är detta vi tydligt kan se hos vissa gravida (högt påslag av östrogen vid en graviditet) som till exempel kan få ökade ryggsmärtor om vävnaden är för svag och muskler som lätt blir överbelastade då kroppens tyngdpunkt förändras och lätt blir obalanserad.
Därför är styrketräning (kontrollerad sådan) i första delen av cykeln ett perfekt upplägg för att skapa stabilitet och tvinga kroppen att upprätthålla kollagen typ I och mer rörlighet i andra delen av cykeln. När östrogenet är som högst (precis innan ägglossning och under graviditeten) kan det då vara en bra idé att då avstå från de mest komplexa och intensiva passen.
Efter klimakteriet upplever många att de blir stelare och mindre rörligare. Det kan härledas till att vi producerar mindre östrogen, vilket medför att fascian producerar mer kollagen typ I än typ III som är ett fastare kollagen.
Fascian blir stelare, men mer stabil, vilket kan skapa tex ryggsmärtor och annan fascial spänning i strukturen som kan orsaka smärta någonstans i kroppen pga för "tight kostym".
Kompressionen ökar och kan trycka på smärtreceptorerna i fasacian. Rörlighetsträning i denna period i livet kan därför vara en bra lösning, samtidigt som är styrkan är oerhört viktig för muskelmassan. Då blir styrketräning med fullt rörelseomgång och god teknik extra viktigt.
Detta menar man då även kan styrkas genom de stora studierna som bland annat gjorts på kvinnliga fotbollsspelare och korsbandsskador, där man såg att korsbandskadorna ökade runt ägglossning hos kvinnorna.
Som allt med hälsa handlar det om balans och att lyssna inåt där du är idag och vad du vill skapa för resultat i din kropp.
Fascia och PMS
Att förändra en kropp som är under en form av stress gör att det kan upplevas som jobbigare. Det innebär att om du till exempel har en obalans i kroppen som ett snedställt bäcken eller någon annan yttre/inre stress kan det upplevas som jobbigare när kroppen ställer om sig och ställer tillbaka sig under cykeln med olika kollagentyper.
Om du kämpar med PMS kan därför detta vara en av pusselbitarna och detta är det något som det forskars om just nu.
Så en slutsats vi kan dra redan nu och som vi vet är viktigt är att:
- Träning och behandling av fascia och muskler är av vikt för att hålla igång flödet och näringsutbytet till cellerna.
- Att hålla sig hydrerad tillsammans med mycket rörelser skapar bra flöde ute i kroppes vävnad.
- Att äta bra och näringsrik mat så kroppen kan tillgodo se sig alla vitaminer och mineraler istället för att skapa inflammationer som tex vitt socker gör
- Återhämtning och stress i balans för att inte skapa onödiga obalanser i kroppen.
- Att som kvinna lyssna inåt och se vad kroppen behöver just vid det givna tillfället
- Sov gott! När vi sover läker kroppen och återhämtar sig.
- Undvik att sitta för länge i samma ställning och ändra på så sätt rörelser, ta regelbundna pauser från skrivbordsarbete och annat odiversifierat arbete.
2 kommentarer
KatarinaB03
Så himla intressant och bra att ni tar upp det här. Tydligt. Hoppas även på att din kurs återkommer framöver, verkar super intressant men får avstå just nu. Ni är så bäst bara!
JennyAhlin
Tack fina du. Kursen kommer med största sannolikhet tillbaka så hoppas på att få guida dig då istället, om det behövs.