Artikel – Hormonet seretonin och vad det gör i kroppen!
Serotonin som är ett hormon spelar flera roller i hela kroppen, många av vilka det fortfarande forskas kring för att förstå. Visste du att 95% av din serotonin faktiskt finns i din mage och inte i din hjärna? Ändå tenderar vi att associera serotonin med just hjärnan och dess effekt på humör och lycka.
Serotonin är en viktig molekyl som spelar en central roll i kommunikationen inom ditt nervsystem. Det är ofta känt som "den glada molekylen" på grund av dess inverkan på regleringen av lycka, ångest och humör. Även om större delen av serotonin verkar i magen, är dess effekter mest framträdande i hjärnan, där det påverkar vårt humör och sömn.
Forskning indikerar att höga nivåer av serotonin i hjärnan generellt sett resulterar i ett gladare humör, medan låga nivåer kan vara kopplade till en ökad risk för depression. Serotonin spelar även en betydande roll i främjandet av hälsosam sömn. Vår kropp använder serotonin för att producera melatonin, det hormon som reglerar vår inre klocka och sömncykler.
Utöver dess påverkan på humör och sömn främjar serotonin också en sund mage. Det är involverat i regleringen av sockernivåer, minskar inflammation i tarmen och bidrar till att hålla maten i rörelse genom matsmältningssystemet. Sammantaget är serotonin en nyckelmolekyl som inte bara påverkar vårt emotionella välbefinnande utan också spelar en roll i regleringen av sömn och matsmältning. Att förstå dessa funktioner bidrar till en ökad insikt i hur serotonin påverkar vår övergripande hälsa och välbefinnande.
Serotoninbrist
Serotoninbrist kan ge upphov till en rad bekymmersamma symtom, där de mest kända inkluderar depression och ångest, ofta följda av sömnproblem. Dock kan mindre allvarliga, men inte mindre påverkande symtom också uppstå, såsom allmän sorgsenhet, särskilt i brist på solljus, lågt självförtroende, ilska eller en känsla av förvirring och bristande klarhet i tankar och uppfattning.
Orsakerna till serotoninbrist är mångfacetterade. Det kan uppstå antingen när produktionen av serotonin är otillräcklig eller när det finns tillräckligt med serotonin, men hjärnan använder det inte korrekt. Flera faktorer kan leda till detta obalanserade tillstånd, såsom bristande antal serotoninreceptorer eller en snabb nedbrytning och lagring av serotonin.
Din kropp producerar serotonin i både magen och hjärnan från en essentiell aminosyra kallad tryptofan. Eventuella hinder i denna omvandlingsprocess, minskad serotoninproduktion eller en försämring av receptorer kan resultera i symtom på serotoninbrist. Det är viktigt att förstå och identifiera dessa faktorer för att ta itu med problemet och sträva efter att återställa en balanserad nivå av serotonin, vilket kan vara avgörande för att förbättra både mental och emotionell hälsa.
Hur man optimerar serotonin i kroppen:
- Solljus & D-vitamin - Exponering för solljus hjälper till att öka produktionen av serotonin. Det finns en anledning till varför många mår sämre under vintertiden. Många behöver inta D-vitamin för att upprätthålla optimal hälsa under årets mörka månader. Det är dock viktigt att kontrollera sina värden innan man påbörjar självmedicinering med D-vitamin.
- Omega 3 - Forskning har visat att Omega 3 spelar en roll i produktionen och funktionen av serotonin. Både EPA och DHA från fiskolja har visat sig spela en positiv roll i hjärnans användning av serotonin.
- Livsmedel - Tryptofan, en essentiell aminosyra, spelar en roll i produktionen av serotonin. Exempel på livsmedel rika på tryptofan inkluderar kyckling, ägg, pumpa, lax, nötter och frön.
- Alkohol - Överdriven alkoholkonsumtion minskar serotoninhalten i hjärnan.
- Stress - Överdriven stress ökar kroppens kortisolnivåer, och kortisol minskar faktiskt serotoninproduktionen.
- Hormoner - Andra hormoner i kroppen hjälper också till att reglera produktionen av serotonin, särskilt östradiol. Östradiolnivåerna sjunker under klimakteriet, efter förlossning och kan även sjunka efter att ha avslutat hormonell preventivmedel, vilket leder till minskade serotoninhalter. Detta är en viktig faktor att överväga vid depression under klimakteriet, postpartumdepression och "post-p-piller-syndrom" för att utreda vad som är hönan och vad som är ägget.
- Professionellt stöd är avgörande för välbefinnandet, och serotonin spelar en central roll i detta sammanhang. Om du upplever brist på serotonin är det viktigt att söka utredning och stöd från professionella vårdinrättningar för att säkerställa optimal hälsa.
Referenser:
- Young SN. How to increase serotonin in the human brain without drugs. J. Psychiatry Neurosci. 2007. 32. 394-399.
- Serotonin. Science Direct. 2015.