Artikel,  Återhämtning,  Hormoner,  Kvinnohälsa,  Tips

Artikel – De hälsosamma fördelarna med att få orgasm…

Förutom att få orgasm (själv eller med en partner) kan vara alldeles, alldeles underbart och trevligt ska vi i denna artikel se om det kan finnas ett samband mellan att som kvinna uppleva orgasmer och om det ger några hälsofördelar.

I förra veckans artikel lärde vi oss mer om hormonet oxytocin och hur det utsöndras. Tänk på oxytocin som ditt "kärlekshormon". Det är det som får dig att känna dig nära och ansluten till din partner. Men det är inte allt.

Oxytocin är också en riktig stress-dödare. Det är som ett skydd mot det där åldrande hormonet, kortisol, som kan göra dig trött och känna dig överväldigad.

Orgasmer är ett annat sätt att få din dos av detta fantastiska hormon. Ja, du hörde rätt - dina orgasmer spelar en viktig roll för att hålla dig frisk och lycklig.

När du når klimax frigörs oxytocin i din kropp - och det är inte bara bra för din relation med din partner - utan det främjar också sociala band och en allmän känsla av välbefinnande.

Forskning har visat att sexuell aktivitet kan minska känslor av ångest och förbättra hjärnhälsan. Under en orgasm frigörs oxytocin, som även kan minska stress och ångest. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av social ångest eller liknande. Dessutom har de hormoner som frigörs under orgasmer en smärtlindrande effekt och främjar avslappning.

Om vi ska titta på blodcirkulationen vet vi idag att stillasittande gör att blodcirkulationen kan stagnera och då kommer även transporten av alla viktiga näringsämnen och hormoner att försämras. Orgasmer kan förbättra blodcirkulationen till organen i bäckenbotten, vilket gör att du får ett bättre blodflöde.

Menstruationscyklen och orgasm
Man har sett att kvinnor som har regelbunden sex varje vecka har det vi kallar för "normal" cykel på 28-29 dagar. Studien menade på att man såg ett samband mellan mindre frekvent sex och oregelbunden cykel, framförallt då att det tenderade till att bli en kortare cykel än "normal". Regelbunden sexuell aktivitet kan faktiskt ha en balanserande effekt på hormoner och din cykel.

Om man vill tro på studien eller inte vet vi i alla fall att orgasmer faktiskt kan hjälpa till med mensvärk! Utsöndringen av oxytocin och andra endorfiner hjälper till att minska smärtor.

Fertilitet och sex
Att ha regelbunden sex ökar inte bara chansen att bli gravid utan förbättrar också en kvinnas övergripande fertilitet (och bättre kvalitet på mannens spermier).

Regelbunden sexuell aktivitet förändrar faktiskt ditt immunförsvar. Eftersom ditt immunförsvar har till uppgift att attackera allt som "inte är du" (virus och bakterier) och där ingår även "spermier och barn", men genom regelbunden sexuell aktivitet ändrar sig immunsystemet för att vara mer tolerant mot "spermier och barn".

Kvinnor som har sex mer regelbundet får sitt immunsystem att vara mer tolerant mot spermier för att möjliggöra befruktning.

Sex och immunförsvaret
Det finns faktiskt forskning som pekar på en intressant koppling mellan kvinnor med autoimmuna sjukdomar och deras sexlust. En vanlig sak är att kvinnor med sådana sjukdomar ofta kan uppleva en minskad sexlust. Men här kommer det spännande: det visar sig att sex faktiskt kan ha en positiv effekt på symtomen hos autoimmuna sjukdomar och återställa sexlusten.

För att förklara enkelt har studier visat att kvinnor som är sexuellt aktiva kan ha ett mer gynnsamt immunsystem. Detta beror på att när de har sex, genomgår de förändringar i immunsystemet som kan gynna chanserna att bli gravida. Under en graviditet anpassar sig deras immunsystem för att stödja den.

Å andra sidan har forskningen visat att kvinnor som inte är sexuellt aktiva inte upplever samma förändringar i deras immunsystem. Så att vara sexuellt aktiv kan faktiskt ha en positiv effekt inte bara på sexlusten utan även på den generella hälsan för kvinnor med autoimmuna sjukdomar.

Sex och hormonet DHEA
DHEA är ett hormon (prehormon till bl.a. testosteron) som minskar hos kvinnor ju äldre vi blir. Men det man sett i studier är att för varje orgasm ökar nivåerna av DHEA i kroppen, vilket i sin tur gynnar hjärnhälsa, hudens utseende och immunförsvaret.

Dessutom kan DHEA fungera som naturligt antidepressiv, vilket förbättrar humöret. Forskare har till och med visat att personer med en hög frekvens av orgasmer kan ha en 50% lägre dödlighet än genomsnittet.

Sex och sömn
När oxytocin frigörs vid orgasm så minskar kortisolnivåerna i kroppen, vilket lugnar sinnet och skapar bättre förutsättningar för en bra sömn.

Vasopressin (ett hormon) frigörs också vid orgasm, vilket ofta sammanfaller med frisättningen av melatonin. Melatonin är ett hormon som främjar djup sömn och har neuroskyddande egenskaper. Därav att många ofta känner sig trötta efter sex.

Referenser:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0011597
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4041055
https://www.athenainstitute.com/sciencelinks/sexualbehaviorfrequency1979.html
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151005132740.htm
https://www.bmj.com/content/315/7123/1641?goto=reply
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(15)01885-3/fulltext

 

 

2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *