Artikel,  Hormoner,  Kvinnohälsa

Artikel – Att leva med PMS

För många kvinnor är några dagar av varje månad en känslostorm av negativa tankar, rastlöshet och nedstämdhet. Det är en tid då vardagen känns tung och allt verkar meningslöst. Men vad är egentligen detta fenomen som ofta förbises eller nedvärderas? För att förstå det hela behöver vi prata om premenstruellt syndrom (PMS) och hur det påverkar våra kroppar och sinnen.

Först och främst är det viktigt att påpeka att PMS inte är en inbillning eller en ursäkt för dåligt humör. Det är en verklig och fysiskt påverkande situation som många kvinnor upplever i dagarna före menstruationen. Även om dess exakta orsaker fortfarande inte är helt förstådda, tror forskare att det beror på en kombination av hormonella förändringar och kemiska förändringar i hjärnan.

För många kvinnor är PMS mer än bara "lite irritation". Det kan vara en känsla av att allt är fel, avsaknaden av motivation och en konstant känsla av otillräcklighet. Det är som att gå runt med en känsla av att ingenting är tillräckligt bra, och samtidigt inte ha orken att göra något åt det.

Det är också viktigt att notera att PMS kan uttryckas på olika sätt för olika kvinnor. För vissa är det främst ångest och nedstämdhet, medan det för andra kan vara en känsla av rastlöshet och överväldigande kritik gentemot sig själv och sin omgivning.

Forskning har visat att PMS kan ha en betydande inverkan på vår mentala hälsa. En studie publicerad i tidskriften "Archives of Women's Mental Health" fann att kvinnor med svår PMS hade en ökad risk för att utveckla depression och ångest. Detta understryker vikten av att ta kvinnors upplevelser av PMS på allvar och att erbjuda stöd och hjälp för att hantera dess effekter.

Men det finns hopp och hjälp att få för de som lider av PMS. För vissa kvinnor kan en förändring i kosten eller tillskott av vissa näringsämnen hjälpa till att lindra symptomen. Andra kanske finner lindring genom motion, avslappningsövningar eller andra former av självvård.

Att prata öppet om PMS är också viktigt. Genom att dela våra erfarenheter och känslor med varandra kan vi bryta stigmat kring detta ämne och öka medvetenheten om dess verkliga påverkan på kvinnors liv. Ingen ska behöva kämpa ensam mot PMS.

Så, nästa gång du känner dig nedstämd, rastlös eller överväldigad av negativa tankar, kom ihåg att det kanske inte är "bara du". Det är möjligt att det är din kropp som signalerar att det är dags för menstruation, och att det är en del av det normala spektrumet av kvinnors hälsa. Och kom ihåg, det finns hjälp att få och det finns ljusare dagar framför dig.

Hur vi på Infinite You hjälpa och stötta dig
På Infinite You, strävar vi efter att erbjuda stöd och vägledning för att hjälpa dig hantera PMS på bästa möjliga sätt. Men det finns också åtgärder du själv kan vidta för att mildra dess effekter och främja ditt välmående.

Att vara fysiskt aktiv är en viktig del av att hantera PMS. Motion inte bara ger mer energi utan också frigör endorfiner som kan förbättra ditt humör och minska obehagliga symptom. Genom att försöka hålla en regelbunden träningsrutin kan du hjälpa din kropp att hantera PMS-perioden mer effektivt.

Att prioritera en god sömn är också avgörande. Att försöka skapa sunda sömnrutiner kan hjälpa dig att känna dig mer utvilad och bättre rustad att tackla PMS-symptom. Se till att skapa en lugn och avslappnad miljö för sömn och undvik stimulerande aktiviteter innan läggdags för att främja en god natts sömn.

Din kost spelar också en viktig roll under PMS-perioden. Att äta en hälsosam kost kan bidra till att balansera dina hormoner och minska obehagliga symptom, vilket gör att din PMS kan kännas lättare. Tänk på hur din kropp reagerar och svarar på olika saker som socker, "skräpmat" och koffein, till exempel.

Att begränsa alkoholintaget under PMS-perioden kan också vara fördelaktigt, eftersom alkoholens negativa effekter kan förstärka PMS-symtom och påverka ditt välmående negativt. Dessutom är det känt att rökning kan försämra PMS-symtom, så att undvika tobaksprodukter kan bidra till att minska obehag.

Genom att ta hand om din kropp och göra medvetna val kan du hjälpa till att mildra PMS-symtom och främja ditt välmående under denna tid av månadscykeln.

Kom ihåg att du inte är ensam, och vi finns här för att stödja dig på din resa mot ett bättre välmående. Kontakta oss här för individuell kost och träning.

Du kan läsa mer om olika saker kopplat till PMS här:
https://www.infiniteyou.se/2023/11/16/artikel-koffein-och-de-kvinnliga-hormonerna/
https://www.infiniteyou.se/2023/03/23/artikel-mat-och-inflammationer-och-vad-du-kan-gora-at-det/
https://www.infiniteyou.se/2023/03/09/artikel-del-2-kvinnans-hormonforandringar-bygger-om-kroppen-i-varje-cykel/
https://www.infiniteyou.se/2023/04/27/artikel-del-2-signalsystemet-du-inte-kande-till-och-hur-det-paverkar-var-halsa/

Referenser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9492621/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30885768/

3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *